Hvilken er den bedste single malt? Hvilke er de 20 bedste? Kan man lave en klassifikation eller en hitliste, ligesom det f.eks. er sket med Cru Classé-opdelingen for Bordeaux' største vine?
Mange single malt-fans siger nej. Med den begrundelse, at der er forskellige typer af single malts, der hver for sig passer bedst til at nyde ved en særlig lejlighed eller på et bestemt tidspunkt på dagen. Som Flemming Gerhardt-Pedersen fra Dansk Maltwhisky Akademi, siger: "Den whisky der er god om aftenen foran pejsen gør sig f.eks. ikke kl. 18 - og den whisky der gør sig kl. 18, falder helt ved siden af kl. 23! F.eks. har vi selv flere favoritter: En god Lowland whisky som aperitif - et godt bud Rosebank. Senere på aftenen en Balvenie eller Speyside. Til kaffen en Mortlach - eller på de små timer en Ardbeg eller Lagavulin. Men det er vore personlige favoritter. Spørger man naboen, vil man sikkert få 10 nye! Og så videre. Single Malt whisky har så meget at byde på, at der er nok til os alle. Sandt nok.
Alligevel forholder det sig jo sådan, som George Orwel skrev, "at selvom vi alle er lige, så er der jo nogle, der er mere lige end andre."
I jagten på at finde dem, satte fem af verdens ledende whisky-skribenter sig for at lave årtusindets maltwhisky klassification.
De 20 bedste. Og det var single malt fra øerne, der løb med sejren: Highland Park fra Orkney og Lagavulin fra Isley delte førstepladsen.
Kriterierne for udvælgelsen var whiskyens kvalitet, konsistens i kvaliteten over tid, en generel vurdering af destilleriet samt whiskymærkets placering på skribenternes respektive hjemmemarkeder.
Skribenterne var Michael Jackson fra Scotland bl.a. forfatter til "The Maltwhisky Companion" m.m.
F. Paul Pacult USA, bl.a. forfatter til "Kindered Spirit" og specialredaktør for "The New York Times",
Prof. Walter Schobert Tyskland bl.a. forfatter til "Malt Whisky Guide 3rd Edition" m.m.
Namuro Tsuchiaya Japan, forfatter til bl.a. "Malt Whisky Taizen" og skribent for Nikkei post m.m. og Jim Murray, Irland, kendt for bl.a. "The Irish Whisky Almanac" m.m.
Skribenterne blev bedt om at angive de 20 bedste mærker og prioritere dem med points fra 1 til 20. Maksimum bliver derved 100 points.
Det er klart, at whisky-entusiaster vil diskutere klassificeringen til dommedag, især hvis deres favorit-malt enten har fået en lav placering eller slet ikke er med på listen. Men det er grundlæggende ret ligegyldigt.
Derimod finder jeg Top 20-listen interessant, fordi det internationale smagepanel så tydeligt har gjort sig umage for at spore netop de skotske single malts, der repræsenterer en speciel duft med særpræg samt en krop med karakter og egenart.
Det er i den forbindelse værd at bemærke, at 7 af de 10 bedste malts kommer fra Skotlands øer eller vestkyst (Springbank). Heraf kommer 4 af dem fra øen Isley.
Og det er naturligvis ikke nogen tilfældighed, når fagfolk prøver at lave en rangliste over de bedste single malts. Vand og byg er vigtige ingredienser for den gode whisky. Men det omliggende landskab, havet og vinden, der bringer salt, tang og undertiden medicinsk præg til tørven, er vigtige faktorer for kvaliteten af det færdige produkt.
En god single malt kan ikke være foruden. Det kan en velkomponeret blended whisky heller ikke.
Den vil altid være sammenstykket af mindst 2-3 stykker fra Top 20-listen.
RESULTATET FRA NR. 1 TIL 20 BLEV:
Placering mærke (points)
1 Highland Park (86)
2 Lagavulin (86)
3 The Macallan (84)
4 Bowmore (73)
5 Springbank (72)
6 Ardbeg (65)
7 The Balvenie (61)
8 Glenmorangie (56)
9 Laphroaig (51)
10 Talisker (46)
11 Glenfarclas (43)
12 Longmorn (36)
12 Cragganmore (36)
14 The Glenlivet (35)
15 Auchentoshan (26)
16 Clynelish (22)
16 Dalmore (22)
18 Bunnahabhain (15)
19 Longrow (13)
20 Strathisla (13)