Logo

Svaneke Bryghus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
På torvet i centrum af Svaneke på Bornholm er "Svaneke Bryghus" indret­tet i en gammel købmandsgård fra 1750. Bryggeriet, der var et af de første mikrobryggerier herhjemme, åbnede i år 2000. Det er opført i en firlænget gård, hvor selve bryggerianlægget og restauranten er indrettet i to længer, så man overalt kan se og dufte brygvær­ket.
Inspirationen er klart hentet fra den tyske Bierstuben-stil. Imellem længerne er der udendørs servering. Det er den tidligere butiksslagter og pølsemager Tim Stender, der ejer stedet og udvikler øllet i samarbejde med sin trofaste hjæl­per gennem alle årene, Preben Nielsen. Tim var restauratør i 10 år, inden han etablerede Svaneke Bryghus og havde som uddannet slagter et godt kendskab til arbejdet med bakterier og levende organismer, og Preben er uddannet værktøjsmager med 13 års erfaring som maskinarbejder. "Teknik og mikrobiolo­gi er en perfekt kombination inden for bryggeri virksomhed", siger Tim. "Vi har rejst meget rundt sammen og ladet os inspirere af den udenlandske mikro­brygkultur. "
Motivationen til at gå i gang med ølbrygning var oprindeligt en reaktion på al den administration, som restaura­tionsdrift kræver i dag - en længsel efter håndværket: "Det var det at kunne få lov til at skabe sit eget produkt - et rig­tigt håndværksprodukt - det savnede jeg utroligt meget fra min slagtertid og pølsemageriet, som krævede ekspertise i at kombinere saltning, røgning, kryd­ring, osv. for at få det til at gå op i en højere enhed. Det er det samme i ølbrygning, hvor alting heller ikke bare altid lykkes - det er den del af det - du ændrer lidt på råvarerne eller processen for at komme frem til det produkt, du gerne vil have - det er det, der gør det så spændende."
Fem års erfaringer senere siger Tim: "Min ølfilosofi er primært, at man skal være nysgerrig og have lyst til at prøve noget nyt, for selvom du synes, du laver verdens bedste øl, så viser det sig tit, at det bare er den, du bedst kan lide lige nu, men hvis du er nysgerrig nok, vil du opdage, at det ikke varer længe, før det er en anden øl, der er verdens bedste øl."
Øllet er inspireret af en blanding af tjekkisk, tysk og belgisk øl. De første "Bornholmerøl", der blev produceret i Svaneke, var let tilgængelige øl, som hurtigt blev efterspurgt over hele landet - måske mere fordi det var øl fra endnu et nyt mikrobryggeri end det var øllets kvalitet. Og med til historien hører måske også, at det var et frisk initiativ at åbne et mikrobryggeri i et udkantom­råde af Danmark. Desværre er øllet fra Svaneke efter min mening ikke blevet bedre med årene.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.329 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her