Logo

- Rosévin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Rosévin

I midten af 80'erne kom en ny bølge - Rosé d'Anjou samt Lambrusco fra Italien - sidstnævnte rosé med bobler. I 90'erne vandt de oversøiske rosé vine indpas på hylderne herhjemme, ikke mindst de såkaldte Blush wines fra Californien, navne som Sutter Home og Paul Masson lyder måske bekendt .Fælles for disse typer, er i stor stil, at der er en restsødme i vinene. Frugtige charmerende vine, der var at finde i picnickurven, på terrassen eller i strandtasken. Selvom vintyperne stadig sælges i stor stil, er interessen for rosé vin under forandring.

 

Nu også til maden
I disse år stiger interessen ligefrem og det ses også på udvalget i butikkerne. Mange har set muligheden i at bruge rosé vinene som ledsager til den mere formelle del af måltidet.

Selvom rosévin forekommer i de fleste vinproducerende lande, er det indiskutabelt, at det er de franske rosévine, der holder førerpositionen i oplagthed til mad. Her er det ikke restsødme, men den delikate og koncentrerede smag, der lokker.

Provence i Frankrig er oplagt. De mørke rosé vine fra Spanien (Navarra) eller Italien (Abruzzo) er generelt lidt mere robuste i smagen, mens de kraftigste med en antydning af garvesyre er at finde i Rhône-dalen fra Frankrig eller i de oversøiske lande som Australien, Chile og Argentina.

 

Hvad er rosé?
Rosé fremstilles efter flere forskellige metoder. Den mest udbredte er at lave den fra blå vindruer, hvor mosten kun ligger ganske kort tid sammen med skallerne, for at trække farven ud.

Det er også tilladt at lave rosévin ved at iblande rødvin i hvidvin. Det er den gængse metode, når man laver rosé champagne. I stille vin forholder det sig dog omvendt, her bruges metoden til de billige konsum rosé vine.

Såvel druetypen, oprindelsesstedet samt metoden er årsag til at rosé vinen fås i mange forskellige farver. De svinger fra dybe røde over i bleg pink og orange, til de lyseste der er løgskal- eller laksefarvede. Almindeligvis er det bag sidstnævnte farver at den bedste smagsoplevelse gemmer sig.

 

Hvordan drikkes rosé vin bedst?
Rosévin smager bedst ved en 9-12 grader. Vinen opnår hurtigt temperatur i glasset, så server den gerne fra køleskabet og lad den stå og finde sit leje i glasset.

Vinene, når de er gode, og det betyder koster fra ca. kr. 50,- og opefter, kan ledsage en stor variation af mad. Der kan ikke generaliseres, fordi der er stor variation i stilen, men det sydfranske køkken med rå hvidløg, salte spiser samt urter fungerer rigtig fint ikke mindst med rosé vin lavet på Grenache druen.

Ligeledes kan rosé på druerne Cabernet Franc, Grenache og Pinot Noir udgøre en fin ledsager til fiske retter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (10 stemmer)
Siden er blevet set 4.320 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her