Abruzzo: Vinregion i Italien, nærmere midten af Italien og mest kendt for Montepulciano d'Abruzzo
Abruzzo er et af de mest overskuelige områder i Italien.
90% af vinen produceres af kooperativer, men tallet er faldende...
Abruzzo er en midt-italiensk region. Den har et areal på
10.794 km² og har omkring 1,3 mio. indbyggere. Regionens hovedstad er L'Aquila.
Abruzzo er inddelt i fire provinser: Aquila, Chieti, Pescara og Teramo.
Regionen grænser mod nord til Marche, mod øst til Adriaterhavet, mod syd til
Molise og mod vest til Lazio.
Kort over Abruzzo i Italien
Abruzzo er et af de mest overskuelige områder i Italien. 90%
af vinen produceres af kooperativer, men tallet er faldende. Abruzzo har det
højeste høstudbytte i Italien. Hele 108 hl/ha produceres der, hvor
landsgennemsnittet er 69 hl/ha. I Bordeaux er grænsen omkring 45 hl/ha og ofte
lavere. De høje høstudbytter resulterer i meget store mængder vin fra et lille
areal. Langt de fleste af vinene er derfor kønsløse og intetsigende. Men som så
mange andre steder i Italien, spirer der også nye og innovative producenter
frem i Abruzzo. Kan man finde frem til dem, får man god vin til en lav pris.
Men indtil det generelle billede vender, er det stadig den masseproduceret bulk-vin
der tegner Abruzzons image udadtil, hvilket er det helt store problem.
Den traditionelle vin i Abruzzo er lavet på druesorten Montepulciano,
der også går under navnet Montepulciano a'Abruzzo. Det er en rustik vin, der
nemt bliver lettere kogt og tung. Men hvis der fokuseres på kvalitet, kan der
sagtens komme god vin ud af det. Faktisk fremragende vin! I takt med at resten
af Syditalien er ved omlægge produktionen fra kvantitet til kvalitet, er flere
og flere producenter i Abruzzo begyndt at interessere sig for områdets
potentiale. Høstudbytterne sænkes og som i resten af landet, eksperimenteres
der i stigende grad med internationale druesorter. Det er især Cabernet
Sauvignon og Merlot der satses på. Her kan der potentielt være tale om et helt
nyt Toscana-eventyr.
Områdets overskuelighed begynder at blive et problem.
Forskellen mellem den nye seriøse vin og den traditionelle, øges hastigt. Der
bliver derfor i stigende grad behov for at kunne skelne mellem godt og skidt -
og ikke mindst at der sættes nye skærpede krav til høstudbytterne. Trebbiano
d'Abruzzo dækker alt hvidvin, mens Montepulciano d'Abruzzo dækker alt rødvin.
Problemet med denne simple opdeling er, at områderne næsten dækker det samme
hele Toscana! Det er meget svært at sige noget generelt om så stort et område,
hvilket kun gør det mere besværligt for de seriøse producenter, at få vendt
Abruzzos image.
Druesorter
i Abruzzo:
Bombino
Bianco, Montepulciano, Montepulciano d'Abruzzo, Sangiovese, Trebbiano
Abruzzese, Trebbiano Toscano
Årgangstabel for Abruzzo
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for
området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.