Oprindelse: Argentina, Mendoza
Type Tør rødvin, 13,8 % vol.
Drue: Malbec
Pris: 200-500kr.
Drikkes: til 2012+
Achaval Ferrer er en lille producent i Mendoza, der laver en række godt anmeldte malbecer. »Dette er varianter af enkeltmarks-malbecer, der alle tre stammer fra meget gamle vinstokke med lavt udbytte, som vokser på særligt udvalgte steder i Mendoza,« siger Santiago Achaval.
Finca Altamira er en af disse udvalgte vine. Denne 5,5 ha vinmark med malbec ligger langs floden Tunuyan i den sydvestlige del af dalen Uco i en højde på 1.050 meter over havets overflade. Jordbunden er sandet og blandet med grus og kampesten. De 80-årige planter producerer nærige 350 g druer pr. plante, hvilket giver en flaske vin pr. tre planter. »Dette giver en mineralitet i vinen, der ikke findes i vine fra vinmarker med stort udbytte,« siger Achával. Altamira-vinstokke er ikke podede, og jordbunden er mager og sandet med masser af aflejret materiale. Dagtemperaturerne nærmer sig 38°C, mens temperaturene er helt nede på 12°C om natten.
Altamira 2001 er en interessant, overbevisende vin. Ud over at der er koncentreret, næsten frodig frugt, er der også en seriøs struktur, mineralitet og god syre. Dette er en vin, der beskriver sin oprindelse lige så godt, som var det en rigtig malbec fra Cahors. JG
--