Oprindelse: Frankrig, Bourgogne, Côte de Beaune
Type: Tør hvidvin, 13,5 % vol.
Drue: Chardonnay
Pris: 500-1000
Drikkes: til 2010+
Familiefirmaet Bouchard blev grundlagt i 1731. Efter at firmaet var gået i arv i familien gennem generationer flyttede det i 1810 ind på Château de Beaune. Firmaet blev i 1995 erhvervet af Henriot, der laver gode chardonnay-dominerede champagner. Porteføljen omfatter 12 ha grand cru-vinmarker i forskellige appellationer, bl.a. 3 ha forpagtet jord i Corton-Charlemagne, som er husets lysende stjerne. Dette er en vin, der er domineret af domænet og besidder al den koncentration, elegance og glød, som man kan forvente af vin med dens fornemme afstamning. Tidlig høst er en Bouchard-filosofi, der også håndhæves af de nuværende ejere. Formålet er at fastholde en vis friskhed i syren, som vil medvirke til, at vinen vil kunne tåle lang tids modning på fad og flaske. Under høsten laves særlige passager i vinmarken, og hver jordlod vinificeres adskilt, før de blandes og lagres i seks måneder på nyt egetræ. Derefter lagres de endnu et år på ældre træ.
1999 gav herligt velafbalancerede vine. Denne Corton-Charlemagne har en blanding af bagte æbler med smør og svage lugte af bondegård, der er typiske for cruen. Munden er enormt vægtig, fyldig og med stor autoritet. Dens frodige vanilje-egetræ modsvares af en frugtsyre, der minder om ananas. Tætheden i strukturen antyder, at det aldrig har været en vin, der skulle drikkes tidligt. I en ideel verden skal den drikkes letafkølet til poulet de Bresse (kylling fra Bresse), der er stegt i estragon og fløde. SW
Andre gode årgange
1992 • 1995 • 1996 • 1997 • 2000 • 2002 • 2005
Flere producenter af Corton-Charlemagne
Bonneau du Martray • Coche-Dury • Michel Juillot • Olivier Leflaive • Jacques Prieur • Rollin
Et væld af de bedste bourgogner ligger på lager i Bouchards historiske kældre.
--