Oprindelse: Italien, Sicilien, Marsala
Type: Tør hedvin, 17,5 % vol.
Drue: Grillo
Pris 200-500
Drikkes: når den sendes på markedet i op til 30år
Marco De Bartoli var forfærdet over den industrielle marsala, der havde ændret den engang så strålende vin til en madlavningsingrediens til tyndt skåret kalvekød, og han begyndte derfor i anden halvdel af 1970'erne at producere fremragende, sicilianske vine. Han overtog det gamle familiebaglio (vestsiciliansk for »stuehus«) fra sin mor Josephine og analyserede den »lokale tradition« og beholdt, hvad han fandt værdifuldt, men skilte sig af med alt, der havde med store mængder og kommerciel drift at gøre.
Det er tydeligt selv i de druesorter. han valgte at arbejde med, som fx grillo, der nok er den bedste drue i en marsalablanding, men som tidligere var blevet droppet af mange producenter pga. druens særegne personlighed. Grillo er i stand til at opnå høje sukkerniveauer, som til gengæld resulterer i megen alkohol (hvilket er ønskeligt ved marsala-produktion). Han anvender dog kun buskbeskårne vinstokke, hvilket ikke egner sig til produktion i stor målestok.
De Bartolis bud på fortræffelighed kan smages i Vecchio Samperi Ventennale, en vin, som demonstrerer, hvor god han er til at afkode grillos temperament. Farven er rigt ravgylden, men i næsen varierer aromaerne fra valnød til mørk honning, fra myntede, næsten balsamiske toner til safran og kanel. Vinen er fyldig og rig i munden, men aldrig overvældende. Varmen fra den naturligt høje alkohol holder smagen fokuseret, veldefineret og dvælende. Den perfekte meditationsvin, der skal nydes alene eller med en god cigar, muligvis dominikansk. AS
--