Varme drikke der let giver en ski' på
Den voldsomt stigende interesse for at henlægge vinterferien til Europas skisportssteder har i løbet af det seneste haft en afledt effekt inden for mange likør- og romtyper. De er nemlig hver for sig blevet bevidst markedsført som det ideelle blandingsmærke i den varme drik, som trætte skiløbere har brug for, når de vender hjem til hotellet efter en lang dag i sneen.
Drink-forslagene er mange: i te, i kaffe, med flødeskum eller naturel. Men alle maser de sig ind i baren, hvor der holdes after-skiing og tales højlydt om dagens præstationer på pisterne.
Men trods de mange nye trends og smarte opfindelser overgår ingen "Romtoddy" eller "Jagertee", som alpefolket traditionelt har skænket for sig selv, når de eller Gasthaus'ets gæster fortjente en opstrammer. Og her har den østrigske Stroh Rum en central placering.
Skisportsrejsende har meget ofte en flaske eller to med hjem. Og tidligere var det med en herlig smil om munden, når de kom gennem tolden. For flaskens indhold var ikke for svæklinge. Det var Stroh 80 procent.
Denne rom egner sig ikke til at blive nydt rent, for nu at udtrykke det diplomatisk. En gang i livet prøver man et enkelt nip. Efter det chok vælger man at blande for fremtiden. Men det er en ideel blander til romtoddy for en rusten hals eller en forkølelse under opsejling.
Jeg husker en lejlighed, hvor en voldsom snue havde gjort mig ør i hovedet og øjnene sejlede. Jeg skænkede mig en varm kop te og fyldte op med det sidste fra en Stroh 80. Hvor meget fortaber sig i synsbedraget. Jeg tog en slurk, før jeg lagde mig - og så resten i sengen. Der gik fem minutter, så var det, som fodenden kom mig i møde. Jeg gik ud som et lys, og vågnede næste morgen frisk og frejdig. Kun en svag romdunst fra den tomme tekop gav mig en svag erindring om, hvad det var, der havde slået mig ud så hurtigt.
Mindre kan gøre det og Stroh fås da også i andre og blidere varianter, såsom 60%, 40%. Rom-firmaet fra Klagenfurt, der blev grundlagt i 1832 og hvis produktion i dag går til millioneksport over hele Europa, har også udviklet to færdig-produkter. Den ene er "Stroh Alpenjäger" - en typisk østrigsk specialitet efter en gammel recept. Den holder 15% og skal blot varmes op. En anden er koncentratet Stroh Jagertee på 40%. Her hældes 1 del til 3 dele varm vand, som så er lige til at nyde. I Alperne som på en råkold vinterdag i Danmark.
På de italienske skisportssteder har landets likører blandet sig i de varme drikke. Herhjemme kender vi allerede Gallianos Hot Shot, der er en blanding af likørens urtesmag, kaffe og flødeskum. Meget inspireret af den østrigsk-schweizisk-italienske tradition for supplere god kaffe og skum med et stærkt indhold, f. eks. eau-de vie, grappa eller kirsch. Og franskmændene spæder gerne deres varme drikke op med egne likører. Den klare orange-likør Cointreau er således genial i drikken Cointreau Choc.
Imidlertid gælder den gode regel: Kun en varm drik med alkohol på toppen af løjpen. Resten må vente ved foden af bjerget. Ellers får man for mange "ski' på".