Logo

Whisky og whiskey

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Whiskey er destilleret af korn, og det er blandt andet kornsorten, der bestemmer typen af whiskey. Denne side handler om de mange forskellige typer whiskey, der kommer fra Skotland, Irland, USA og Canada.
Skotsk whisky (stavet uden "e") har en unik røget aroma, der både er et resultat af de valgte ingredienser og selve destillationsmetoden.
Skotsk whisky skal destilleres i Skotland, men ikke nødvendigvis aftappes. Nogle skotske whisky'er bliver tappet i andre lande, men destilleret i Skotland.

Forskellige typer
Der eksisterer to typer af skotsk whisky: malt whisky (fra bygmalt) og grain whisky (fra forskellige kornsorter). Malt whisky inddeles i fire grupper afhængig af den geografiske beliggenhed af de destillerier, hvor de laves.
Der er fire hovedområder for produktionen af skotsk whisky:
* Lowland malt whisky: Fremstilles syd for den grænse, der udgøres af Dundee i øst og Greenock i vest.
* Highland malt whisky: Laves nord for denne grænse.
* Speyside malt whisky; Fremstilles i River Spey dalen. Selvom disse whiskies kommer fra samme område som Highland malt whisky, resulterer koncentrationen af destillerier og de særlige klimatiske betingelser i en whisky med en unik karakter, der har opnået selvstændig klassifikation.
* Islay malt whisky: Fremstilles på øen Islay.
Hver gruppe har deres egne, veldefinerede karakteristika, der varierer fra den lettere, blide Lowland whisky til dem, der destilleres på Islay og som generelt anses for at være den kraftigste malt whisky.
Grain-destillerierne findes hovedsageligt i den centrale del af Skotland, nær Glasgow og Edinburgh. Single grain whisky viser samme individuelle karaktertræk som malt whiskies, selvom de ikke i samme grad er influeret af den geografiske beliggenhed.
Når de to typer blandes, får man "blended" skotsk whisky, der står for 95% af verdenssalget. Som du måske har gættet ud fra navnet, så er en single malt whisky fremstillet af én type malt og er ikke blandet med andre malt eller grain whisky'er.

Sådan laves skotsk whisky
Skotsk whisky fremstillet af malt kan spores tilbage til 1494 til munken John Cor og hans munkebrødre. Indtil midten af 1800-tallet var næsten alle skotske whiskys single malt. På det tidspunkt fik Andrew Usher den ide at mixe malt og grain whisky for at fremstille blended skotsk whisky. I en blended whisky kan indgå mange (op imod 50) forskellige typer malt whisky, der blandes med grain whisky.
Fremstillingen af malt whisky minder på mange måder om den traditionelle måde at lave øl på. Første trin er maltningen af byggen, hvor det nyhøstede korn udblødes i kildevand og spredes ud på gulvet i store lagerhaller. Her begynder det hurtigt at spire, hvorved stivelsen i byggen omdannes til gæringsdygtigt sukker. Spiringen stoppes ved at opvarme bygmalten i en tørreovn, traditionelt over rygende tørv i åbne ovne, hvilket giver whiskyen dens særegne røgede aroma.
Når byggen er tørret, bliver det malet til mel og blandet med kildevand i store mæskkedler, hvor det koges under grundig omrøring. Maltafkoget, kaldet urten, separeres fra mæsken, afkøles og hældes over i store tanke, hvor gæren tilsættes. Resultatet af den efterfølgende gæring er en maltøl-lignende væske, der indeholder 7-9% alkohol. Væsken pumpes over i destillationsapparater af kobber - de såkaldte stills - og opvarmes. Alkoholen, der har et lavere kogepunkt end vandet, fordamper og disse dampe opfanges, afkøles, fortættes og opsamles som dråber af stærk alkohol. For at opnå en renere spiritus med et højere alkoholindhold destilleres der endnu en gang - l nogle tilfælde endda tre gange i alt.
Efter destillationen overføres whiskyen til egetræsfade, der tidligere er blevet anvendt til lagring af vin eller amerikansk bourbon. Her skal den ifølge loven opholde sig i minimum tre år, men de fleste skotske whiskies bliver fadlagret i fem til ti år - nogle gange meget længere. I princippet vil whisky'en blive blødere, jo længere den ligger på fad. Efter endt fadlagring foretager destilleriet den endelige blanding, filtrering og aftapning.
I modsætning til vin udvikler whisky sig kun, sålænge den ligger på fad. Den modner ikke og bliver ikke bedre, når den først er tappet på flaske.

Populære mærker
* Ballantine
* Chivas Regal
* Cutty Sark
* Dewar's
* Grant's
* Johnny Walker
* Justerini & Brooks (J&B)
* Teacher's
* The Famous Grouse
* Vat 69

Single malt whisky
er ublandet malt whisky fra et enkelt destilleri. Vandet og byggen - råmaterialerne i skotsk whisky - varierer fra destilleri til destilleri og fra område til område. Desuden har destillationsapparaternes størrelse og udformning stor betydning for resultatet, ligesom produktionsmetodeme og de lokale klimatiske betingelser bidrager til den unikke karakter i enkelte destilleriers malt whisky. Der eksisterer over 100 destillerier af single matt whisky i Skotland, så hvis du er en fan af denne form for spiritus, vil du ikke løbe tør for emner til smagning lige med det samme.

Irsk whiskey
Irerne har fremstillet whiskey i mindst 600 år, om ikke længere. Det kan roligt hævdes, at irsk t whiskey har sin egen karakter, men det samme er tilfældet for hvert mærke af irsk whiskey, der er et unikt produkt.

Hvad får irsk whiskey til at smage så godt?
Irsk whiskey bliver destilleret tre gange fra byg og andre kornsorter og lagret mellem fem og ti år. En væsentlig forskel mellem skotsk og irsk whiskey er, at irerne tørrer bygmalten i lukkede ovne ved hjælp af kul i stedet for tørv, hvilket forhindrer, at whiskey'en får den røgede smag, man finder i den skotske udgave.
Gennem århundreder har irerne produceret en illegal spiritus kaldet "potcheen" (udtales po-cheen og betyder hjemmebrændt) destilleret på grøntsager, frugter og korn. En klar, potent, ulagret alkohol med en heftig duft og smag af sprit. Fra og med 17. marts 1997 er den blevet legaliseret og vil blive solgt i Irland og resten af verden.

Populære mærker
* Bushmills producerer Bushmills Premium, Black Bush Special, Bushmills Single Malt (10 years old) og Bushmills Rare Single Irish Malt (16 years old).
* Connemara laver Pot Still Peated Single Malt - en unik irsk whiskey, der er den eneste tørvetørrede single malt på markedet.
* John Jameson er verdens bedst sælgende irske whiskey. Firmaet producerer Jameson 1780 12-year-old Irish whiskey.
* Kilbeggan er gælisk for lille kirke. Det der nu er en idyllisk landsby i det centrale Irland, var for mange år siden et aktivt religiøst samfund, bygget op omkring et kloster. Det første licensierede whiskey-destilleri i verden blev etableret i Kilbeggan i 1757.
* Midleton producerer sin Very Rare Irish Whiskey, der er lagret i 10 og 15 år.
* Paddy er opkaldt efter Paddy Flaherty, en sælger for Cork Distilleries Company i 1920'erne.
* Powers var de første, der indførte flaske-aftapning i Irland.
* Tullamore Dew er berømt for sloganet: "Give every man his Dew."
* The Tyrconnell Single Matt Irish Whiskey er unik ved at være fremstillet af en mæsk bestående af ren bygmalt fra et enkelt destilleri. Andre irske whiskeys er en blanding af malt og korn fra flere distillerier.

Bourbon og anden amerikansk whiskey
Dette afsnit handler om de fem slags whiskey, der fremstilles i Amerika: bourbon, Tennessee whiskey, rye whiskey, blended whiskey og canadisk whisky.

Bourbon
Bourbon er den bedst kendte og nok også den mest populære whiskey, der produceres i USA. Den har en ravgylden farve og en let sødlig smag. Ifølge loven skal bourbon fremstilles af minimum 51% majs og lagres i helt nye, brændte egetræsfade i mindst fire år.
Selvom Tennessee whiskey ikke nødvendigvis skal laves på denne måde, følger de to eneste destillerier - George Dickel og Jack Daniel' s - også disse retningslinier.

Lidt historie
Bosættere på den nordamerikanske østkyst begyndte at fremstille rye whiskey (destilleret af rug) i 1700-tallet. De fleste var immigranter fra Tyskland og Nordirland, som ikke kendte noget til majs. I 1790'erne, da den amerikanske regering fastsatte en skat på destilleret spiritus, gjorde whiskey-producenterne i Pennsylvania oprør, hvilket kulminerede i Whiskey-opstanden i 1794. President Washington indkaldte militære tropper for at slå oprøret ned og mange destillatører flygtede vest på til Kentucky, hvor lovgivningen ikke blev håndhævet helt så strengt.
I Kentucky var tidlige bosættere allerede begyndt at fremstille whiskey fra majs og de nytilkomne lærte hurtigt, hvordan de skulle anvende denne indfødte amerikanske kornsort til at fremstille det, der senere skulle blive kaldt bourbon. Navnet opstod, fordi den blev udskibet fra Bourbon County i Kentucky og videre til steder som St. Louis og New Orleans, hvor den hurtigt kendt som "whiskey fra Bourbon" og med tiden bourbon whiskey.

Populære mærker
* Blanton's Single Barrel Bourbon: Produceres i flere forskellige styrker og aldre.
* Booker's Bourbon: Produceres i flere forskellige styrker og aldre.
* Elijah Craig Bourbon: 12 years old og 47%.
* I.W. Harper Kentucky straight Bourbon Whiskey: 44% og 55%. I.W. Harper Gold Medal: 15 years old og 43%.
* Jim Beam: 4 years old og 40%. Beam Choice: 5 years old og 40%. Beam Black Label: 8 years old og 45%.
* Maker's Mark: 45%. Limited Edition: 55%.
* Old Charter Kentucky Straight Bourbon Whiskey: 8 years old og 40% samt 10 years old og 43%. The Classic 90: 12 years old og 45%. Proprietor's Reserve: 13 years old og 45%.
* Old Crow Bourbon: 8 years old og 40% samt 10 years old og 43%. The Classic: 12 years old og 45%.
* 0ld Fitzgerald Kentucky Straight Bourbon Whiskey: 43 og 45%. Very Special Old Fitzgerald (Bourbon Heritage Collection): 8 years old og 50%.
* Old Grand Dad: 43%. Bottled in Bond: 50%. 57% Barrel-strength.
* Wild Turkey: 40%. Wild Turkey Rare Breed: en blanding af 6-, 8- og 12-year-old bourbons og normalt 55%. Wild Turkey Old Number 8 Brand: 50%.
* Woodford Reserve: 7 years old og 45%

Bemærk at enkelte destillerier producerer en whiskey tappet ved "Barrel-strength" (ufortyndet), der nogle gange overstiger den legale grænse på 125-proof (62,5%) alkohol. Det sker, når whiskey'en kommes på fad ved 125 proof og tiltager i styrke under fadlagringen.

Tennessee whiskey
Tennessee whiskey adskiller sig fra bourbon ved, at den bliver filtreret gennem en speciel form for trækulsfilter, før den lagres, hvilket giver en anderledes aroma til Tennessee whiskeys.

Populære mærker
Der eksisterer faktisk kun to producenter af Tennessee whiskey:
* George Dickel Tennessee Whiskey: Old No 8. Brand: 40%. Old No. 12 Superior Brand: 45%. Barrel Reserve: 10 years old og 43%.
* Jack Daniel's Tennessee Sour Mash Whiskey: Black Label: 43%. Gentleman Jack: 40%.

Rye whiskey
Rye whiskey er en grain whiskey, der indeholder minimum 51% rug og er destilleret til en styrke, der ikke overstiger 80%. Den lagres i nye, ristede egetræsfade i mindst to år. Rye whiskey har en meget stærk, speciel smag.

Populære mærker
* Old Overholt: 4 years old og 40%.
* Bellows & Co.: 40%.
* Mount Vernon: 40%.

Canadisk whisky
Canadisk whisky (som i Skotland uden "e" i whisky) er blandet fra forskellige kornsorter og lagres i egetræsfade minimum tre år. Der er ingen regler for korntyper, destillationsstyrke, produktionsmetode eller typen af fade til lagring. Hver destillatør har lov til at lave helt sin egen whisky-type. De fleste canadiske whiskies lagres i fade af hvidt egetræ i fire år eller mere og er aftappes ved en styrke på 40%.

Populære mærker
* Black Velvet: 40% og 6 years old.
* Canadian Club: 40% og 6 years old.
* Canadian Mist: 40% og 6 years old.
* Crown Royal: 40% og 6 years old.
* Seagram's V.O.: 43% og lagret 6 år

Blended whiskey
Amerikansk blended whiskey er en blanding af minimum 20% almindelig 50% whiskey og neutral spiritus eller grain whiskey. Nogle gange tilsættes desuden farvestoffer og smagsforstærkere. Blends skal aftappes ved en styrke, der ikke er under 40%.
De whiskeys, der er blandet med neutral spiritus, skal være udstyret med en bagetiket, som angiver procenterne af almindelig whiskey og neutral spiritus. Den berømteste og bedst sælgende af blended whiskey er Seagram 7 Crown. Den indgår - selvfølgelig - i den berømte drink "7 & 7".

Andre mærker inden for blended whiskey omfatter:
* Barton Reserve
* Carstairs
* Imperial
* Fleishmann's
* Mattingly & Moore
-
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (15 stemmer)
Siden er blevet set 14.845 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1154829-02-2012 09:27:54 Poul Post
Der er en stribe faktuelle fejl i denne artikel, navnlig omkring skotsk whisky. Antallet af regioner er som minimum 5 og nogle vil påstå 6 (Campbeltown og Islands mangler).

"Skotsk whisky (stavet uden "e") har en unik røget aroma, der både er et resultat af de valgte ingredienser og selve destillationsmetoden." NEJ langt det meste skotske whisky er absolut ikke røget i dag - tidligere var hovedparten røget pga. brændselskilden til varmen der er nødvendig for at stoppe spiringen i byggen. Da tørv ofte var brændslet blev malten også røget.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her