Bryggeri: Carlsberg Bryggerierne, Valby
Brygget for første gang: 2003
Type: Rye
Alkohol: 6.5%
Flaskestørrelse: 70 cl.
Forhandles af: Carlsberg
Pris ca:
Hugget i granit: "Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder altid brændende og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden: Der vil blive brygget en serie helt unikke øl. Winter Rye er en af de første i rækken, som nu er tilgængelig udvalgte steder.
Winter Rye er en variant i Semper Ardens Serien, der repræsenter det ypperste indenfor ølbrygning. Med sin kobberagtige farve, duften af rug og citrus og sin fyldige smag, er den værdig til at indtage sin plads i Semper Ardens Serien.
Brygmesteren:
Winter Rye smagsoplevelsen i serien af Semper Ardens er skabt af Jens Eiken, cand. pharm. og udviklingschef på Carlsberg. Hans daglige arbejde består i at skabe nye produkter og processer, og det var i den forbindelse, at idéen og en rugøl opstod.
Inspirationen kom fra danskernes smag for brødprodukter. Rug er en af grundstenene i det danske måltid, og kornsorter er samtidig en naturlig råvare i Danmark. Rugøl er mærkeligt nok ikke særlig udbredt hverken herhjemme eller globalt. Så hvorfor ikke tage udfordringen op og sammensætte en øl, der kan sætte nye standarder på det danske ølmarked?
Navnet refererer til, at øllet er brygget på malt af vinterrug. De forskellige rugmalte, bidrager til det cremede skum, øllets tørhed og en calvadosagtig aroma med spor af æble og karamel.
Udseende:
Winter Rye er en let uklar, kobberfarvet rugøl brygget på tre forskellige slags rugmalte, lys pilsnermalt og lidt brygsirup. Farven er mørk, dyb og intens med et cremet skum som prikken over iet.
Smag:
Winter Ryes karakteristiske duft løftes af et frisk citrusstrejf fra Cascarde humlen, der dyrkes i Yakima-området i det nordlige USA. Duften indeholder også spor af æble, blomme, figen og karamel, der underbygges af den fine aromahumle.
Smagen af Winter Rye er også i særklasse fyldig og tør med let brændte smagsnuancer, der rummer både elementer af æble og karamel. Eftersmagen er let blomsteragtig og kan i sin sammensætning minde lidt om Calvados.
Mad:
Øllets karakteristiske kornaromaer betyder, at Winter Rye med fordel kan serveres til indonesisk ristaffel, wokmad og andre retter med ris eller majs. De mørke og let brændte smagsnuancer gør det ligeledes velegnet til oksesteg, udskæringer af svin (f.eks. nakkekoteletter) samt vildt, serveret med rodfrugter. Som en af de få øl passer Winter Rye perfekt til hvidskimmeloste som Camembert og Brie, og rugøllen kan ligeledes skænkes til kødretter fra det store kolde bord, som f.eks. lun leverpostej eller andesteg.
Winter Rye er en rank, forfriskende, sprød øl med en delikat bitterhed i efter-smagen. Citrus (fra Cascade humlen), rug, æble og krydret blomsterduft.
Winter Rye er med sin delikate sødme og gode humleafslutning en ualmindelig god madøl. Prøv den til klassisk smørrebrød, det store kolde bord, oksesteg, koteletter eller vildt. På fiskesiden er Winter Rye lækker til røget makrel, koldrøget laks og som afslutter kan den med stort held drikkes til hvidskimmeloste som brie og camembert.