Logo

The Black Sheep Brewery - Bryggeri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Wellgarth
Masham, Ripon
HG4 4EN North Yorkshire
England
Tlf. +44 1765 689227
Fax +44 1765 689746
Web

Historie om Black Sheep Brewery
Det er næsten ikke til at tro at The Black Sheep Brewery kun er 11 år gammelt.
Faktisk var det i Oktober 1992 at de første øl dukkede op på pubber i og omkring Yorkshire Dales. Leverancen af de første ølfustager for mere end 10 år siden, startede en ny æra for Paul Theakston, hvis familie havde brygget i Masham i fem generationer.
Det tillod ham også, at glemme sorgerne fra de ofte skarpe slag som kulminerede i det gamle familiefirma T&R Theakston Ltd, med at denne blev en del af Scottish & Newcastle Breweries.
Årsagerne til tabet af Theakston bryggeriet havde rumlet siden de tidligere 1970’ere, indtil Scottish & Newcastle opnår fuld kontrol i 1988. Selvom de tilbød ham en stilling, besluttede Paul at et liv som ansat ikke var ham. Ydermere, ville det betyde at han skulle forlade hans afholdte Masham.
Besluttet på at blive i Masham og samtidig med at der var lang tid til at han skulle pensioneres (både aldermæssigt og økonomisk), tog det ikke Paul lang tid at beslutte sig for at det var brygning han var bedst til. Beslutningen var taget, skab et ”nyt” bryggeri i Masham.
Det ville have være meget nemmere for ham at købe en ny fabrik, installere nogle nye skinnende, rustfrie stålbrygningsudstyr og producere perfekt acceptabel øl, men det var langt fra hvad Paul havde i tankerne.
God øl er ikke kun produktet af ingredienserne og opskriften, men også den fabrik som brygger øllen.
I en verden af stadig flere intetsigende masseproducerede øl, så Paul muligheden for at vende tilbage til det hans familie havde gjort bedst siden 1827, producere ægte øl på gammeldags maner.
Skæbnen hjalp til, da de gamle maltbygninger som engang var en del af Lightfoots Brewery (Mashams ”andet” bryggeri købt af Theakston under ledelse af Pauls bedstefar i 1919) blev sat til salg.
Denne bevaringsværdige bygning, beliggende højt over breddderne af Ure, var blevet forsømt gennem mange år da den blev brugt som kornforretning, og den manglende vedligeholdelse havde sat sine spor. Til trods for den store mængde af rotter, nedslidte bygninger og det lille problem at finde pengene, samlede Paul et lille hold omkring ham for at bekæmpe rotterne og bygge et nyt bryggeri. Et tradtionelt landsbybryggeri.
Paul ledte vidt og bredt i England for finde passende inventar og udstyr. I starten af 90’erne var mange bryggerier lukket som følge af opkøb og rationalisering indenfor industrien. Til tider var det en kamp mod nedbrydningsentreprenører om at fjerne vital og sjældent udstyr før det blev til skrot.
Paul Ambler (brygmester og nu også direktør) arbejdede sammen med Paul for at genskabe og puste nyt liv i disse svundne stumper af bryggeriarven.
Kobberbrygkedlerne, mæskfadene og blandingskarrene kom som et komplet sæt fra det gamle Hartley’s Brewery i Ulverston, Lake District.
Vor første 3 Yorkshire Stone Square gæringskar var resterne fra moderniseringsprogrammet på Hardy Ltd. i Notthingham. De næste 3 var bogstaveligt talt opsnappet under kuglen fra nedbrydningsentreprenøren, som var ved at fjerne Darley’s Brewery i Thorne, i nærheden af Doncaster, for at gøre plads til et supermarked.
Dette stod på hele sommeren i 1992, hvor de 2 Paul’s opfindsomt sammenstykkede alle de nødvendige dele for at skabe et bryggeri.
I mellemtiden blev alle tanker om at genoplive navnet Lightfoot’s Brewery forpurret, da (tilfældigvis) Scottish & Newcastle ansøgte om registrering af navnet.
Det var nødvendigt med et navn der afspejlede området og stedets historie.
Brugen af Theakston navnet var uopretteligt forbundet med den ”gamle” virksomhed og hvorom alting er, ønskede han at sikre at der ikke var nogen forvirring blandt forbrugerne.
Derudover, var der problemer med at brygge under det samme navn som hjembyen, Masham. Ja, du gættede rigtigt, pludselig ønskede et andet bryggeri at gøre dette navn til sit eget.
Så var vi tilbage ved, at tænke på hvad området var kendt for…
Får har altid spillet en stor rolle i områdets historie. Masham var engang et vigtigt midtpunkt for fårehandel og berømt for dets fåremarkeder.
På den anden side, Sheep Brewery lød en smule tamt. I et øjebliks inspiration skabte, Sue, Pauls kone, det nye navn Black Sheep Brewery.
Nu havde vi et navn som passede godt til området, talte stærkt for vor uortodokse indstilling til de multinationale som ønskede at dominere bryggeriindustrien og fangede kernen i familiestridigheden som førte til bryggeriets fødsel.
At give turister mulighed for at smage vore øl, stod også højt på vor ønskeseddel, da vi skulle skabe bryggeriet. Selvom vi arbejdede med en bygning fra Victoriatiden som var bygget på gammeldags maner, var det stadig på en måde så det kunne give plads til Besøgscentret når midlerne tillod det.
Det er nu en vigtig, helårlig attraktion i Yorkshire Dales, og drives at Paul’s kone Sue, som yderligere forstærker familiefølelsen i virksomheden.
Her efter 10 år, har vi overlevet måske den mest tumultagtige tid i engelsk bryggerihistorie. Mange kendte og veletablerede bryggerier er ophørt med ølbrygning eller stoppet fuldstændigt; Bass, Whitbread, Vaux, Wards, Mansfield og Morellos bare for at nævne nogle få.
Pubkæder med mange tusinde udskænkningssteder dominerer nu markedet og på flaskemarkedet er det de store supermarkedskæder der bestemmer farten, men Black Sheep Brewery har haft held med sig til at overtage mange kendte gamle navne.
Som den respekterede ølskribent, Roger Protz skrev, ”Black Sheep Brewery is a modern day miracle.” … dette kan vi ikke sige ham imod.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.106 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her