Alder
De fleste af de vine, der fremstilles i dag skal drikkes inden for de første år af deres levetid. Det er kun de allerbedste og dyreste vine, der med fordel kan henlægges til senere forbrug. Du kan læse mere om hvornår de enkelte vine skal drikkes her:
På grund af moderne kælderteknik kan vine, der før i tiden skulle lagre i mange år, drikkes unge, men kan også lagres for yderligere modning. Det skyldes ikke mindst forbrugernes krav om, at man ikke skal være blevet gråhåret før vinen endelig kan drikkes. De fleste vine er drikkemodne, når de når forbrugerne. Disse vine vil ikke vinde ved yderligere lagring og bør drikkes unge ca. 1-2 år efter man har købt dem.
De vine, der kan gemmes, er typisk de lidt dyrere vine. Og hvad koster så de lidt dyrere vine? Som tommelfingerregel skal man ikke gemme vine, der har kostet under 50 kr. pr. flaske. Fra 50 kr. og op kan man gemme nogle vine og nogle skal drikkes relativt unge. Det er som regel kun de meget dyre vine, der kan holde over 5-10 år! Nedenfor er angivet nogle MEGET GENERELLE retningslinier for, hvornår de enkelte vine er drikkemodne. De angivne antal år afhænger af årgang, producent, ens smag og opbevaringsted.
Antal år efter høsten Hvidvine Rødvine
1 år efter høsten
Prosecco (Italien), Vin de Table, Vin de Pays, Côtes du Luberon (Frankrig), Edelzwicker (Alsace), Vino Verde (Portugal)
Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages
2 år efter høsten
Soave (Veneto), Gavi og Arneis (Piemonte), Rioja Blanco (Spanien), Pinot Grigio (Trentino/Veneto), Muscadet og Saumur (Loire), Entre-Deux-Mers (Bordeaux), Riesling Qualitätswein Trocken (Tyskland)
3 år efter høsten
Müller-Thurgau og Sylvaner (Tyskland), Sancerre (Loire), Chablis og Aligoté (Bourgogne), Chardonnay (Trentino)
Valpolicella og Bardolino (Veneto), Côtes de Provence (Provence), Chianti (Toscana), Nebbiolo (Piemonte)
4 år efter høsten
Chardonnay (Australien, Californien), Weissburgunder (Tyskland), Riesling og Pinot Blanc (Alsace)
Pinotage (Sydafrika), Côtes du Rhône og Côtes du Roussilon (Frankrig), Cabernet/Merlot (Norditalien)
5 år efter høsten
Bordeaux Rouge, Bourgogne Rouge, Cabernet Sauvignon (Chile), Zinfandel (Californien), Pinot Noir (Alsace)
6 år efter høsten
Pouilly Fumé (Loire), Graves (Bordeaux), Rieling Spätlese Trocken (Tyskland)
Rioja Crianza (Spanien), Barbera (Piemonte), Vino Nobile di Montepulciano og Rosso di Montalcino (Toscana), Cabernet/Merlot (Australien)
8 år efter høsten
Chablis Grand Cru og Chassagne-Montrachet (Bourgogne), Chardonnay Reserve (Californien)
Côte de Beaune Villages (Bourgogne), Shiraz (Australien), Bandol (Provence)
10 år efter høsten
Gevrey-Chambertin (Bourgogne), Spätburgunder Spätlese (Tyskland), Merlot (Californien), Amarone (Veneto), Cabernet (Australien)
12 år efter høsten
Meursault Premier Cru (Bourgogne), Riesling Grand Cru og Gewürtztraminer (Alsace), Riesling Spätlese halbtrocken (Tyskland)
14 år efter høsten
Pommard (Bourgogne), Chianti Riserva (Toscana), Cabernet (Californien), St. Emilion (Bordeuax)
16 år efter høsten
Montrachet og Chevalier-Montrachet (Bourgogne)
Cru Bourgeois (Bordeaux), Châteauneuf-du-Pape og Hermitage, (Rhône), "Super-toskanere" (Toscana), Barbaresco (Piemonte)
20 år efter høsten
Ribera del Duero Gran Reserva (Spanien), Côte de Nuits Grand Cru (Bourgogne), Brunello di Montalcino (Toscana), Barolo (Piemonte)
25 år efter høsten
Pomerol, Médoc 1. og 2. Cru (Bordeaux)