Vil du have sjove og festlige drinks, så prøv drikkeABC.dk - Her er det store udvalg af spændende drinks og cocktails - Drinks er bare bedre her - langt bedre
#
Øvelse gør mester, det gælder også blanding af drinks. Inden længe vil du være dus med grundreglerne og så at sige ryste dine drinks ud af ærmerne som en professionel bartender. Her har vi fået stikordet:
Omrystning. Omrystning betyder altid, at drinken
laves i en shaker.
Det er hovedsagelig drinks, som indeholder ingredienser, der er svære at
blande, såsom likør, sirup, fløde, mælk, tyktflydende saft og æg.
Champagne, mousserende vin og kulsyreholdige ingredienser må principielt ikke
kommes i shakeren, men hældes i senere.
Der rystes hurtigt og kraftigt (10 til 20 sekunder) med
vandrette bevægelser væk fra kroppen.
Hold låget fast med en finger for en sikkerheds skyld.
Drinken bliver ikke blot blandet godt, når den rystes, men
køles også godt, uden at den fortyndes.
Og hermed har vi fået det næste stikord - isen.
Isen. Jo større, jo mere glasklare og friske og jo
mere tørre isterningerne er, desto bedre smager drinken.
Kom fem til seks isterninger i shakeren, når du kun laver en
drink.
Færre ved flere drinks. De ikke-alkoholiske ingredienser
kommes først på isen, spiritussen tilsættes til sidst.
Når drinken er rystet, hældes den gennem en barsi
(strainer).
Den overskydende is i shakeren må ikke bruges igen!
Fyld ikke glassene til randen på en gang, men med »følelse«
- for smagens og udseendets skyld
Røreglasset. I røreglasset blandes fortrinsvis drinks
med tyndtflydende ingredienser - på meget is.
Rør forsigtigt med en langskaftet barske eller en såkaldt
stirrer, indtil glasset er dugget.
Herefter hældes drinken, ligesom ved omrystning, gennem en
barsi i glasset.
Køles eventuelt først i køleskabet eller fryseren afhængig
af drinktype!
Mixede drinks lavet i røreglas forbliver klare i modsætning
til rystede drinks.
Drinks lavet direkte i serveringsglasset. som fx en Collins,
er den tredje blandingsmetode.
Ingredienserne kommes på isterninger i tumbler eller
longdrinkglas og omrøres kort.
Frem for alt de caribiske drinks, der fortrinsvis laves med
rom, og de såkaldte fancy (fantasi) drinks blandes ofte med knust is (crushed
ice). Hvis du ikke har en isknuser, kan du fremstille knust is ved at komme
isterningerne i et rent viskestykke og knuse dem med en kagerulle eller banke
dem med en kødhammer. Da knust is smelter hurtigere end isterninger,
fremstilles den lige før brugen og kommes i glasset i sidste øjeblik.
Blandingsteknikken betyder meget for en vellykket drink, men kvaliteten af
ingredienserne betyder endnu mere.
Brug så vidt muligt friskpresset citrussaft. Vær forsigtig
ved brugen af ingredienser med intensiv aroma som fx angostura, likør, sirup og
bitter Allerede en dråbe for meget kan forvanske drinkens smag. Stol derfor
hellere på måleglasset end på dit øjemål.
Mængderne angivet i opskrifterne gælder for en drink,
såfremt der ikke er angivet andet. Grænserne er flydende - uanset om det drejer
sig om cocktails eller longdrinks. En cocktail består i reglen af 5 cl væske,
en longdrink af 10-15 cl. Desuden er indholdet af en bar- og teske (0,5 cl)
identisk, en sjat er omtrent 1 cl og et dash er et stænk. Fem stænk svarer til
indholdet af en bar- og teske.
Når du har stillet alle nødvendige ingredienser parat til de
valgte drinks, glassene stråler i al deres glans, og du ikke har ignoreret
grund reglerne for blanding af drinks, kan du være sikker på, at hver eneste
drink vil være en nydelse.