Oprindelse: USA, Californien, Santa Cruz
Type: Sød hvidvin, 11,5 % vol.
Drue: Muscat
Pris: 200-500
Drikkes: til 2015
Randall Grahm fra Bonny Doon udvidede i 1986 sit repertoire og begyndte at lave icewine. Dens europæiske slægtning, den tyske eiswein, er en af de i teorien store, uforlignelige typer sød vin, der produceres på druer, som bliver hængende på stokkene og derved skrumper ind. Derefter får de frost på vinstokkene om vinteren. I Californien bruger man kryoekstraktion til at lave icewine, hvor drueklaserne lægges i en dybfryser (glaciere på fransk). Teknikken er blevet brugt igennem mange år på gewürztraminer og selv grenache, men det er muscatdruen, der er bedst egnet. Forskellige muscatkloner bruges i vinen, især muscat canelli, men i de senere år også orange muscat, og også greco- og giallo-aflæggere har været brugt.
Glitrende frugtstriber kommer brusende op fra glasset. Her er mandarin, syltet citron, ananas og grapefrugt med sukker båret oppe af en imponerende række søde krydderier, som fx kanel og ingefær. Vinen er drysset med krystalliserede blomsterblade fra orangeblomst og jasmin. Den er tæt intens i strukturen og besidder en fyldighed i mange lag, der kun kan beskrives med ordet »dekadent«. Et ord, der virkelig kommer til sin ret her. SW
Vinmarken Bien Nacido, en leverandør til Bonny Doon.
--