20 ltr. - 6,1% abv. (mæskeeffektivitet = 70 %)
5,00 kg. Pale Ale malt
0,75 kg. Karamel malt (Cara 120 EBC)
0,15 kg. Ristet byg (Roasted Barley)
0,10 kg. Byg, umaltet (korn)
16 g. Bitterhumle - 60 min.: Pilgrim humle (11,8% )
14 g. Bitterhumle - 45 min.: Williamette humle (6,6% )
14 g. Smagshumle - 30 min.: Williamette humle (6,6% )
15 g. Aromahumle - 10 min.: Williamette humle (6,6% )
15 g. Safale S-04, tørgær
120 g. Rørsukker
Afvej ingredienser og vals malten
Opvarm 15 ltr. vand til 75°C.
Tilsæt malten under omrøring.
Temperaturen i mæsken (=vand og malt) skulle nu gerne være omkring 68°C.
Hold mæsken ved 68°C i ca. 60 min.
Rør jævnligt i mæsken, så temperaturen holdes jævnt
Forbered/klargør si-karret (F.eks. en spand el. lign med hane, foret i bunden med halm der virker som filter. Brug alternativt et finmasket dørslag el. lign.)
Separer urten (=alt det flydende) fra masken ved hjælp af si-karret - undgå at splaske (ilte) urten for meget
Eftergyd masken (efterskyl) med ca. 15 ltr. 75-78°C varmt vand, således at den samlede urt mængde bliver omkring 21-22 ltr.
Bring urten i kog (uden låg!) og vent på at skummet forsvinder (=HotBreak)
Tilsæt Bitterhumle (16 g. Pilgrim humle (11,8% ))
Efter 15 min.: Tilsæt Bitterhumle (Williamette humle (6,6% ))
Efter 30 min.: Tilsæt Smagshumle (Williamette humle (6,6% ))
Efter 50 min.: Tilsæt Aromahumle (Williamette humle (6,6% ))
Kog videre i 10 min.
Køl urten hurtigst muligt - f.eks. i vandbad (under låg af hensyn til bakterier m.v.)
OBS: Straks kogningen er afsluttet - skal alle materialer som urten/øller kommer i
kontakt med, være 100% rengjorte og desinficerede - skold evt. redskaber og
gæringsbeholdere med kogende vand!
Straks urten er under 30°C overføres den til en egnet gæringsbeholder eller gærespand.
Plask gerne med urten så den iltes
Strøg tørgæren ud på overfladen i et jævnt lag og vent 15 min. Husk - luk beholderen!
Ryst forsigtigt gæringsbeholderen og påmonter gærrør el. lign.
Lad øllet stå til gæring i ca. 7 dage ved 20°C
Omstik (overfør) evt. øllet til anden gæringsbeholder efter 7 dage - derved bliver øllet klarere i både udseende og smag
Lad øllet stå endnu 7 dage
Tilsæt 120 g. rørsukker og omrør forsigtigt til det er opløst.
Fyld øllet på rengjorte flasker og lad dem stå til 'eftergæring' i ca. 10-14 dage ved
20°C . Derved dannes der kulsyre i øllet.
Køl øllet ved ca. 5°C i mindst én uge.
Skål!
Ølbrygger Martin Rantzau