Leif-Gerrit Schnoor. Ørbæk Bryghus.
Det rustikke Ørbæk Bryggeri, som ligger i udkanten af landsbyen Ørbæk, ca. 11 km SV for Nyborg, blev grundlagt i 1906 og var oprindeligt et af landets dengang mange malt- og hvidtølsbryggerier. Bryggeriet førte fra slutningen af 70'erne en delvis slumrende tilværelse under forskellige ejere, indtil det i 1994 blev endeligt lukket. Der skulle heldigvis kun gå to år, før Nicolai Rømer og hans far Niels Rømer fik øje på de fascinerende bygninger i Ørbæk, der stadig fremstod som et sindbillede på et "rigtigt" håndværksbryggeri fra begyndelsen af forrige århundrede. På det tidspunkt var der ikke blevet brygget på det gamle bryggeri i årevis.
"Ideen til bryggeriet fik vi, under et besøg på en fødevaremesse i Tyskland. Niels havde dengang en helsekostforretning i Silkeborg, og så kom vi til at snakke om, at det var for galt, man ikke kunne få en økologisk sodavand i Danmark - og da vi tilfældigt faldt over det nedlagte bryghus i Ørbæk, var vi klar til at gå i gang."
Til alt held stod det gamle inventar med bryghus, tappekolonne, osv. der stadig og mindede dem om bryggeriets fortid. Det første år efter overtagelsen i 1996 brugte de på at renovere maskinparken og bygningerne og startede herefter med at producere økologiske sodavand under navnet "Natur-Frisk".
Efter et par år, hvor de udelukkende producerede økologiske sodavand og safter, var de parate til nye udfordringer. Inspireret af mange studierejser og ølsmagninger rundt omkring på europæiske bryggerier, fik de lyst til at udvide produktionen med det, bygningerne oprindeligt var opført til: nemlig øl.
Hverken Nicolai eller hans far vidste på det tidspunkt ret meget om ølproduktion, så de første typer øl udviklede de i fællesskab ved at prøve sig frem. F.eks. "opfandt" de en ny slags øl med smag af hyldeblomst, som de opkaldte efter Carl Nielsens "Fynsk forår". Succesen med denne øl overbeviste dem om, at der var fremtid i det økologiske øl.
"Udfordringen ligger flere steder - dels eksperimenterer vi hele tiden med nye øl, og dels skal du kunne få en øl i en serie til at smage nøjagtig magen til den samme øl i en anden serie, og det er svært. Der vil altid være forskel. Det hele var i de første år rent håndarbejde og manuel kontrol med alle processer. Bare man var nødt til at gå i 10 minutter, kunne det påvirke smagen i en anden retning," fortæller nuværende
tyske brygmester på Ørbæk Bryghus Leif-Gerrit Schnoor.
Imidlertid kunne man ikke følge med efterspørgslen på det gamle bryggeri. Med respekt for det oprindelige bryghus' arkitektur har Ørbæk Bryggeri i vinteren 2005 udvidet med en helt ny hal på 250 kvadratmeter til brygning og gæring af deres faste standardøl. Gennem de store vinduer i siden af tilbygningen ses det imponerende 6000 liters computerstyrede brygværk fra Bavarian Brewery Technologies i skinnende højpoleret kobber med tilhørende gærings- og lagertanke. Ørbæk Bryghus står nu med en fod i hver lejr, den ene hedder håndværk og den anden hedder industri for man bevarer det gamle håndværksbryggeri til brygning og udvikling af specialøl, mens den nye store afdeling er reserveret til de større serier af standardøl.
I efteråret 2002 sendte bryggeriet sine første økologiske øl på gaden. Det var en Weissbier, en pilsnertype ved navn Queen, en Brown Ale og så den øl, jeg den dag i dag stadig mener, er den bedste Bock-øl herhjemme: "Ørbæk Bock Beer" på 7,8%. Vol. En Bock-øl brygget efter de klassiske opskrifter fra den lille tyske by Einbeck, hvor øllet oprindeligt stammer fra. Lidt sød og lidt stærk på samme tid. En god fyldig oplevelse som bør nydes ved 8-10ºC.