- Øl historie
Den tidlige oldtid
Man mener at man i Mesopotamien allerede begyndte at lave de første øl for ca. 10.000 år side, men de arkæologiske fund går dog kun tilbage til 6000 år før vor tid.
Grækenland, Romertiden og Vikingetiden
I den nordlige del af Europa lavede man drikke, der lignede øl. De blev produceret på de ressourcer man havde til rådighed såsom honning, bær, frugter og urter. Med agerbruget begyndte man dog langsomt at erstatte disse med korn i ølbrygningen.
Under det gamle Egypten anså man ølbrygning som en højt agtet og anerkendt profession. Grækerne derimod betragtede dette som uciviliseret, og denne holdning spredtes til romerne. Folkene i Norditalien, Spanien og Sydfrankrig vendte sikkert deres præference mod vin, og romerkirken foretrak vin i deres kirkelige ritual. Blandt de germanske stammer blev øllet derimod betragtet som gudernes drik.
På trods af romerkirkens præference for vin, så indtog selve klostrene alligevel en vigtig rolle i udbredelsen af ølbrygning. Mange klostre havde deres eget bryggeri, og øl udgjorde et vigtigt supplement til deres ofte magre kost.
14. Århundrede
Det var meget udbredt i det 14. århundrede, at rejsende kunne søge ly hos det nærmeste kloster og modtage gratis kost og logi - og dermed også gratis øl.
Humlen, der nu er en central ingrediens i ølbrygning, var ikke en oprindelig ingrediens. Det var først i det 14. århundrede at den blev kendt over hele Europa, og den erstattede langsomt de urter o.lign. man hidtil havde brugt.
15. Århundrede
I det 15.århundrede øges øllets popularitet, ikke mindst fordi drikkevandet er sundhedsskadeligt og øl derfor bliver en nødvendighed. Fyrsterne beskatter brygning og handel med øl, og nye love øger kontrollen med brygningen af øl. Eksempelvis indførte kongen det bayerske Reinheitsgebot i 1516, der kun tillod kongens bryggerier at brygge øl.
I denne periode opstår de første moderne øltyper, og med tiden bliver ølbrygning i højere grad en folkets aktivitet fremfor kirkens domæne.
18. Århundrede
I det 18. århundrede forbedres teknologien anvendt til ølbrygning markant. Carl von Lindes køleteknik muliggør bedre kontrol med gæringen, Louis Pasteur udvikler pasteuriseringsmetoden, så man ikke længere er afhængig af humlens konserverende effekt, og Emil Chr. Hansen isolerer undergær.
19. & 20. Århundrede
I det 19. og 20. århundrede er ølbranchen præget af sammenlægninger og opkøb af bryggerier. Flere markeder monopoliseres af store spillere og globale brands sætter dagsordenen.
Som modspil til de store monopoler stiftes diverse forbrugerorganisationer rundt om i verden bl.a. magtfulde CAMRA i England, og i USA ser man mikrobryggeri revolutionen i 1980erne, der vender antallet af bryggerier fra ca. 100 til mere end 1000.
Brugernes vurdering
5,0
(
2
stemmer)
Siden er blevet set 1.201 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Drinksbog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.