Hoveddruen i Bourgogne og druen bag de store rødvine derfra. Anvendes også i Champagne og efterhånden mange steder i den nye vinverden. I Tyskland kaldes Pinot Noir for Spätburgunder.
PINOT NOIR (rød)
Pinot Noir er druen i Bourgogne. Det er en sårbar type, der kan give de mest fantastiske og største vine i verden men også nogle af de største skuffelser. Når den er bedst er det sort kirsebær, krydderi, hindbær og solbær, der dominerer. Den kan dog også være ret ordinær, tynd og simpel. Det er en af de sværeste druer at dyrke, da den reagerer kraftigt på temperaturudsving og meget let går i stykker, når den først er blevet plukket. Når den først er blevet til vin, fortsætter besværlighederne, idet den kan være svær at gennemskue både når den ligger på fad og senere er blevet tappet på flaske - er det en god eller dårlig vin, vi har med at gøre her?
Som skrevet er Pinot Noir den klassiske drue i Bourgogne men også i Champagne, hvor den bliver presset umiddelbart efter den er plukket for at give en hvid vin. Den dyrkes stort set som den eneste røde drue i Alsace og desuden i Californien og Oregon i USA, hvor den vinder mere og mere frem. I Europa dyrkes den ligeledes i nogle af de Østeuropæiske lande som f.eks. Rumænien.