Tysk single malt på Bayerns byg. Det bayeriske foralpelandskab har vi på nethinden som øl, fruentimmer og hornmusik i lederhosen. Men globaliseringen vender som bekendt op og ned på herkomst. Så hvorfor skulle vore naboer mod syd ikke kunne producere whisky, når de kan fremstille "Schnaps" og "Korn" i stride strømme.
"Slyrs" er det nye Tysklands opgør med vanetækning. En ung 43% single malt fra Malz Whisky Destilleri i det øvre Bayern. Den er brændt i 1999 på maltet fin byg fra området og lagret på 225 liters fade af amerikansk hvideg. Og den lysebrune, unge whisky sælges på flot klassisk flaske, der bevidst blander sig fint på hylden mellem skotske Balvenie og Aberlour.
Egentlig kan det undre, at der skulle gå så lang tid, inden tyskerne kom med på whisky-vognen. For om noget står Tyskland traditionelt for en hæderkronet ølproduktion. Og øl er grundlæggende whisky, der bare ikke er destilleret.
"Slyrs" er dog mere interessant og speciel i kraft af sin oprindelse end fornemt smagende whisky med nuancer. Dels vil Malz Whisky Destilleri formentlig kunne fremstille et meget bedre produkt, hvis de lader spiritussen lagre længere og opsuge smagsstoffer fra fadet. Dels skal de have styr på de underliggende gær-noter, der gør den bayeriske single malt lidt primitiv.
Men klart point for initiativet, som indtil nu kun er lanceret i 1600 flasker, hvoraf Danmark har fået tildelt 60. Til 495 kr. pr. stk.