Museet med alt om vin og sprit. Stockholm har 65 museer. Danskere med interesse for vin og spiritus, der besøger Sveriges hovedstad, bør give sig selv mindst et par timer til at besøge et af dem, nemlig "Vin & Sprithistoriska Museet" i den nordlige udkant af byen.
Det ligger i en kompakt 7-etagers rødstensbygning, som umiddelbart giver indtryk af at have været hovedstadens tidligere fængsel. Men forklaringen på det fæstningslignende udseende er forståelig nok, når vi er på svensk grund. Dette er vinfirmaet Gronstedts gamle palads, vinlageret som i monopoltiden fra 1920 til 1955 både forarbejdede og forsynede Sverige med de tilladte mængder alkohol.
I dag er bygningen kulturmindesmærke og i bygningens hjørner hænger forgyldte drueklaser, der vidner om den tidligere vinhåndtering indendøre.
Allerede i begyndelsen af 1950'erne var AB Vin & Spritcentralen begyndt at samle gamle vinredskaber sammen for at sikre den svenske kulturarv fra landets tidligste spiritusproduktion og vinforarbejdning. Og i 1967 åbnede museet som senere er udvidet til at omfatte i alt 1200 kvm.
Det udgør i dag en stiftelse, som udover at huse den meget omfattende og interessante udstilling med vinhistorie, vinredskaber, gamle vinforretninger og brændevinsanlæg løbende arrangerer særudstillinger, holder ugentlige foredragsaftener over vin- og spiritus- relaterede emner - samt arrangerer prøvesmagninger over kendte vindistrikter eller druesorter. Museets samling består af 7000 enkeltgenstande, et stort bibliotek, et billedarkiv med 12.000 fotografier og ca. 20.000 vin- og spiritusetiketter. Samtidig samler museet på snaps- og drikkekviser og der holdes årlige konkurrencer i nyskrevne viser.
Museet har lagt stor vægt på den informative og instruktive præsentation af de forskellige emner. Således er der et fornemt kulturhistorisk afsnit om vinens oprindelse og udbredelse verden over gennem 5000 år.
Men det er ofte duft-laboratoriet i brændevins-afsnittet, der får de besøgende til at standse op og bruge ekstra tid. For museet har opbygget et krydderorgel med ca. et halvt hundrede urter og krydderier i rør. Gæsterne kan se krydderierne, dufte dem ved at trykke på en knap, der spreder en lille sky ud i næsen. Og endelig kan man på et større panel se kompositionen af de tilsatte krydderier til Sveriges snapse og brændevine.
Vin & Sprithistoriska Museet, Dalagatan 100, Stockholm.
Abent: Tirsdag 10-19, Onsdag-Fredag 10-16, lørdag-Søndag 12-16. Tlf: (0046)8 744 70 70. www.vinosprithistoriska.se
Billedet: Vinkælderen med madeira- ag sherry-piber, barriques fra Bardeaux og pieces fra Baurgogne. (Vin- og Sprifhistoriska Museet, Stockholm).