Logo

Alkoholiske drikke

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Alkoholiske drikke


Billede: Fra gylden til guldbrun - afhængig af alder og lagring - er brandy cognac og brandy.


Vil du have sjove og festlige drinks, så prøv drikkeABC.dk - Her er det store udvalg af spændende drinks og cocktails -  Drinks er bare bedre her - langt bedre

#

Udbuddet af spirituosa er uoverskueligt og forvirrende. Men det skal ikke kaste en skygge over din glæde ved at mixe cocktails og longdrinks. Ikke antallet af flasker i din hjemmebar er afgørende, men indholdet af dem og din egen kreativitet. Her først en oversigt over, hvad du har behov for af spirituosa til at begynde med. Du kan så lidt efter lidt fylde beholdningen op efter egen smag.

 
BRANDY, COGNAC, BRANDY
Tre ord, et begreb? Franskmændene og cognaceksperterne vil protestere energisk. Brandyer den engelske betegnelse for brændevin, hvorimod cognac kun må benyttes for brændevin, der er fremstillet af destilleret vin fra vindistriktet Cognac i det sydfranske Departement Charente. Denne bestemmelse hidrører fra Versaillestraktaten, der blev undertegnet i 1919. Brandy er den beskyttede betegnelse for
kvalitetsbrændevin fremstillet af vin, der er produceret i Tyskland.
I Frankrig har man destilleret vin siden det 16. århundrede, i Tyskland derimod blev de første brænderier til destillering af vin grundlagt for ca. hundrede år siden. Fremstillingen af brandy og cognac er underkastet strenge forskrifter. For brandy og cognac, hvad angår kvalitet, smag og pris, er ikke blot de anvendte druesorter og destillationsmetoder udslagsgivende, men frem for alt modningens varighed og art. Brandy skal modne mindst seks måneder (med kvalitets- eller aldersprædikat mindst tolv måneder) og cognac mindst to år på små egetræsfade. Træet afgiver sine indholdsstoffer til destillatet, der oprindeligt er farveløst. Derved får destillatet med tiden en gylden til guldbrun farve. Træsorten, som fadene er fremstillet af. og lagringsperioden er altafgørende for farven, aromaen og smagen af brandy og cognac. Brandy har en alkoholstyrke på minimum 38 % vol.

 
GIN
Gin er et must i hjemmebaren. Den er basis for utallige cocktails og longdrinks. Selv nybegyndere hvad angår mixede drinks kender gin og tonic og Gin Fizz. Englænderne har for mere end tohundrede år siden udviklet en opskrift på fremstilling af gin. Grundlaget var den hollandske genever. Gin og genever - begge navne er afledt af »qenievre«, det franske ord for enebær - har enebærsmagen tilfælles. Den er dog ikke så udpræget ved gin på grund af en yderligere destillation og kombinationen med forskellige krydderier (koriander, kardemomme, appelsin, engelrod etc.) Gin er derfor i modsætning til genever særdeles velegnet som mixgrundlag og gælder internationalt for at være »cocktailens hjerte«, da den matcher exceptionelt med mange andre ingredienser.


Alkoholiske drikke 

Gin - »cocktailens hjerte« - matcher med mange ingredienser.

 
ROM
Rom har sin oprindelse i Caribien: Cuba, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Guadeloupe, Martinique, Barbados og Trinidad. På disse øer med tropisk klima vokser sukkerrøret. Når det bearbejdes, bliver der udover sukker melasse, en tyktflydende substans, tilovers, hvilken er grundstoffet i alle slags rom. Smagen varierer stærkt alt efter romtype.
Det skyldes viderebehandlingen, fx tilsætning af forskellige typer gær, destillation og lagringsperiode (fra seks måneder op til flere år! Rom lagres ligesom brandy og cognac på egetræsfade. Rommens farveskala spænder fra hvid, over gylden til dybt mørkebrun. Jo mørkere rom er, jo større aroma intensitet. Hvid rom (37,5 % vol.) er derfor specielt velegnet til lette cocktails og longdrinks, mens mørk rom med høj alkoholstyrke (indtil 75 % vol.) er ideel til varme mixede drinks, såsom toddy og punch.

 
WHISKEY & WHISKY
Bogstavet »e« i whisky hentyder til, at den enten stammer fra Irland eller USA. Ikke blot skrivemåden, men også smagen af de forskellige whisk(e)y-sorter varierer stærkt. Den ene ligner ikke den anden, selvom grundlaget altid er en brændevin fremstillet af korn. Også skotsk er ikke lig skotsk, selvom den udelukkende produceres i Skotland. Grain (korn)-whisky er mildere end malt (malt)-whisky. Den røgede smag opstår ved at malten tørres over ulmende tørv. Blended skotsk er den mest udbredte - en blanding af malt- og kornwhisky. Irsk whiskey tørres ikke over åben ild, er mild og har en mere udpræget maltsmag i forhold til mange andre. Bourbon whiskey, mest kendt under navnet bourbon, produceres i USA af en kornblanding bestående af rnindst 51 % majs. I Arnerika og Canada produceres den tunge Rye whisk(e)y Den destilleres hovedsageligt på rug. Den let tilgængelige canadiske whisky består af op til 51 procent rug Tysk whisky har en let røget smag, der ligner blended skotsk whisky. Whisky har i reglen en alkoholstyrke på omkring 40 % vol. Ordet whiskyer afledt af det gæliske »uisge beatha«. som betyder livets vand. Det er den dag i dag endnu ikke afklaret, om vi kan takke skotterne eller irerne for at have opfundet livets vand.


Alkoholiske drikke 

Mange klassiske mixede drinks baserer på vodka, den russiske nationaldrik, som heldigvis produceres i mange andre lande.

 
VODKA
Der er ingen tvivl om ophavsretten til vodka - den russiske nationaldrik. Russiske emigranter har indført den i den vestlige verden. Vodka betyder ganske enkelt vand. Destillatet af korn eller kartofler filtreres gennem aktiveret trækul. Russerne drikker deres nationaldrik som snaps.
I Vesten er vodka - på grund af sin neutrale farve og smag - meget populær som basis i cocktails og longdrinks. Mixede drinks med vodka som fx »Bloody Mary« og »Screwdriver« kreeret i Amerika drikkes i dag på hele kloden. Vodka har en alkoholstyrke på op til 45 % vol.

 
LIKØR
Likør hhv. liqueur findes i utallige smags- og farvevarianter Den fremstilles af brændevin, sukkeropløsninger, frugtsaft og aromastoffer, der fortrinsvis udvindes af urter, krydderier og frugter. Likør består ikke blot af en aroma, den er altid en komposition Man skelner mellem citrus-likører, frugtsaftlikører, frugtaromalikører, kakao-, kaffe- og te-likører, emulsionslikører (ægge-, chokolade-, fløde- og mælkelikører), urte-likører og honninglikører. Dertil kommer individualisterne blandt li kørerne, fx Drambuie og Grand Marnier, der ikke kan tilordnes en af disse grupper. Frugtsaft- og frugtaromalikører betegnes som brandy, hvis de har et bestemt indhold af frugtbrændevin. Specielt søde, tyktflydende likører er kendetegnet ved »Creme de ...« og »Cream«. Likører har en alkoholstyrke på mellem 15 og 30 % vol.

 

MOUSSERENDE VIN CHAMPAGNE

Indtil slutningen af første verdenskrig blev der ikke skelnet mellem mousserende vin og champagne. De havde alle fællesbetegnelsen champagne. Først efter undertegnelsen af Versaillestraktaten 1919

er dette begreb ene og alene forbeholdt mousserende vine fra Champagne-regionen. De fremstilles den dag i dag efter den meget komplicerede metode »Méthode Champenoise«. Men lad være med at vogte dem som en kostbar skat Champagne - og det gælder også for mousserende vine - har nået den optimale modning, når den forlader vinkælderen. Den vinder ikke ved oplagring, men taber kun.

 
Champagne og mousserende vine er opdelt i kategorier hvad smagen angår. Brut (tør), extra brut (meget tør), demi sec (halvtør), sec (tør). Til mixede drinks og punch egner sig tørre sorter bedst. Champagne og mousserende vin skal være kolde, men aldrig iskolde, når de serveres. Bouqueten fryser ved for lave temperaturer. Champagneglas bør altid skylles af med klart vand. Rester af opvaskemidler kan ikke blot forandre smagen, de hindrer også bobledannelsen.

 

✅ Her er drikkeABC.dk med nemme opskrifter til din bar, - prøv selv Drinks, Spiritus, Kolde drikke, Varme drikke, Vin Quiz, Bowle/punch, Snacks, Drikkeviser, Alkohol test, Tøm barskabet

Få succes som bartender med drikkeABC.dk. Vi hjælper dig med de bedste opskrifter.

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.546 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her