Billede: Fra gylden til guldbrun - afhængig af alder og lagring - er brandy cognac og brandy.
Vil du have sjove og festlige drinks, så prøv drikkeABC.dk - Her er det store udvalg af spændende drinks og cocktails - Drinks er bare bedre her - langt bedre
#
Udbuddet af spirituosa er uoverskueligt og forvirrende. Men
det skal ikke kaste en skygge over din glæde ved at mixe cocktails og
longdrinks. Ikke antallet af flasker i din hjemmebar er afgørende, men
indholdet af dem og din egen kreativitet. Her først en oversigt over, hvad du
har behov for af spirituosa til at begynde med. Du kan så lidt efter lidt fylde
beholdningen op efter egen smag.
BRANDY, COGNAC, BRANDY
Tre ord, et begreb? Franskmændene og cognaceksperterne vil
protestere energisk. Brandyer den engelske betegnelse for brændevin, hvorimod
cognac kun må benyttes for brændevin, der er fremstillet af destilleret vin fra
vindistriktet Cognac i det sydfranske Departement Charente. Denne bestemmelse
hidrører fra Versaillestraktaten, der blev undertegnet i 1919. Brandy er den
beskyttede betegnelse for
kvalitetsbrændevin fremstillet af vin, der er produceret i Tyskland.
I Frankrig har man destilleret vin siden det 16. århundrede,
i Tyskland derimod blev de første brænderier til destillering af vin grundlagt
for ca. hundrede år siden. Fremstillingen af brandy og cognac er underkastet
strenge forskrifter. For brandy og cognac, hvad angår kvalitet, smag og pris,
er ikke blot de anvendte druesorter og destillationsmetoder udslagsgivende, men
frem for alt modningens varighed og art. Brandy skal modne mindst seks måneder
(med kvalitets- eller aldersprædikat mindst tolv måneder) og cognac mindst to
år på små egetræsfade. Træet afgiver sine indholdsstoffer til destillatet, der
oprindeligt er farveløst. Derved får destillatet med tiden en gylden til
guldbrun farve. Træsorten, som fadene er fremstillet af. og lagringsperioden er
altafgørende for farven, aromaen og smagen af brandy og cognac. Brandy har en
alkoholstyrke på minimum 38 % vol.
GIN
Gin er et must i hjemmebaren. Den er basis for utallige
cocktails og longdrinks. Selv nybegyndere hvad angår mixede drinks kender gin
og tonic og Gin Fizz. Englænderne har for mere end tohundrede år siden udviklet
en opskrift på fremstilling af gin. Grundlaget var den hollandske genever. Gin
og genever - begge navne er afledt af »qenievre«, det franske ord for enebær -
har enebærsmagen tilfælles. Den er dog ikke så udpræget ved gin på grund af en
yderligere destillation og kombinationen med forskellige krydderier (koriander,
kardemomme, appelsin, engelrod etc.) Gin er derfor i modsætning til genever
særdeles velegnet som mixgrundlag og gælder internationalt for at være
»cocktailens hjerte«, da den matcher exceptionelt med mange andre ingredienser.
Gin - »cocktailens hjerte« - matcher med mange ingredienser.
ROM
Rom har sin oprindelse i Caribien: Cuba, Jamaica, Haiti,
Puerto Rico, Guadeloupe, Martinique, Barbados og Trinidad. På disse øer med
tropisk klima vokser sukkerrøret. Når det bearbejdes, bliver der udover sukker
melasse, en tyktflydende substans, tilovers, hvilken er grundstoffet i alle
slags rom. Smagen varierer stærkt alt efter romtype.
Det skyldes viderebehandlingen, fx tilsætning af forskellige
typer gær, destillation og lagringsperiode (fra seks måneder op til flere år!
Rom lagres ligesom brandy og cognac på egetræsfade. Rommens farveskala spænder
fra hvid, over gylden til dybt mørkebrun. Jo mørkere rom er, jo større aroma
intensitet. Hvid rom (37,5 % vol.) er derfor specielt velegnet til lette
cocktails og longdrinks, mens mørk rom med høj alkoholstyrke (indtil 75 % vol.)
er ideel til varme mixede drinks, såsom toddy og punch.
WHISKEY & WHISKY
Bogstavet »e« i whisky hentyder til, at den enten stammer
fra Irland eller USA. Ikke blot skrivemåden, men også smagen af de forskellige
whisk(e)y-sorter varierer stærkt. Den ene ligner ikke den anden, selvom
grundlaget altid er en brændevin fremstillet af korn. Også skotsk er ikke lig
skotsk, selvom den udelukkende produceres i Skotland. Grain (korn)-whisky er
mildere end malt (malt)-whisky. Den røgede smag opstår ved at malten tørres
over ulmende tørv. Blended skotsk er den mest udbredte - en blanding af malt-
og kornwhisky. Irsk whiskey tørres ikke over åben ild, er mild og har en mere
udpræget maltsmag i forhold til mange andre. Bourbon whiskey, mest kendt under
navnet bourbon, produceres i USA af en kornblanding bestående af rnindst 51 %
majs. I Arnerika og Canada produceres den tunge Rye whisk(e)y Den destilleres
hovedsageligt på rug. Den let tilgængelige canadiske whisky består af op til 51
procent rug Tysk whisky har en let røget smag, der ligner blended skotsk
whisky. Whisky har i reglen en alkoholstyrke på omkring 40 % vol. Ordet
whiskyer afledt af det gæliske »uisge beatha«. som betyder livets vand. Det er
den dag i dag endnu ikke afklaret, om vi kan takke skotterne eller irerne for
at have opfundet livets vand.
Mange klassiske mixede drinks baserer på vodka, den russiske
nationaldrik, som heldigvis produceres i mange andre lande.
VODKA
Der er ingen tvivl om ophavsretten til vodka - den russiske
nationaldrik. Russiske emigranter har indført den i den vestlige verden. Vodka
betyder ganske enkelt vand. Destillatet af korn eller kartofler filtreres
gennem aktiveret trækul. Russerne drikker deres nationaldrik som snaps.
I Vesten er vodka - på grund af sin neutrale farve og smag -
meget populær som basis i cocktails og longdrinks. Mixede drinks med vodka som
fx »Bloody Mary« og »Screwdriver« kreeret i Amerika drikkes i dag på hele
kloden. Vodka har en alkoholstyrke på op til 45 % vol.
LIKØR
Likør hhv. liqueur findes i utallige smags- og
farvevarianter Den fremstilles af brændevin, sukkeropløsninger, frugtsaft og
aromastoffer, der fortrinsvis udvindes af urter, krydderier og frugter. Likør
består ikke blot af en aroma, den er altid en komposition Man skelner mellem
citrus-likører, frugtsaftlikører, frugtaromalikører, kakao-, kaffe- og te-likører,
emulsionslikører (ægge-, chokolade-, fløde- og mælkelikører), urte-likører og
honninglikører. Dertil kommer individualisterne blandt li kørerne, fx Drambuie
og Grand Marnier, der ikke kan tilordnes en af disse grupper. Frugtsaft- og
frugtaromalikører betegnes som brandy, hvis de har et bestemt indhold af
frugtbrændevin. Specielt søde, tyktflydende likører er kendetegnet ved »Creme
de ...« og »Cream«. Likører har en alkoholstyrke på mellem 15 og 30 % vol.
MOUSSERENDE VIN CHAMPAGNE
Indtil slutningen af første verdenskrig blev der ikke
skelnet mellem mousserende vin og champagne. De havde alle fællesbetegnelsen
champagne. Først efter undertegnelsen af Versaillestraktaten 1919
er dette begreb ene og alene forbeholdt mousserende vine fra
Champagne-regionen. De fremstilles den dag i dag efter den meget komplicerede
metode »Méthode Champenoise«. Men lad være med at vogte dem som en kostbar skat
Champagne - og det gælder også for mousserende vine - har nået den optimale
modning, når den forlader vinkælderen. Den vinder ikke ved oplagring, men taber
kun.
Champagne og mousserende vine er opdelt i kategorier hvad smagen angår. Brut
(tør), extra brut (meget tør), demi sec (halvtør), sec (tør). Til mixede drinks
og punch egner sig tørre sorter bedst. Champagne og mousserende vin skal være kolde, men aldrig iskolde, når de serveres.
Bouqueten fryser ved for lave temperaturer. Champagneglas bør altid skylles af
med klart vand. Rester af opvaskemidler kan ikke blot forandre smagen, de
hindrer også bobledannelsen.
✅ Her er drikkeABC.dk med nemme opskrifter til din
bar, - prøv selv Drinks, Spiritus, Kolde drikke, Varme drikke, Vin Quiz, Bowle/punch, Snacks, Drikkeviser, Alkohol test, Tøm barskabet
Få succes som bartender
med drikkeABC.dk. Vi hjælper dig med de bedste opskrifter.
----------- ooo OÔO ooo -----------