Oprindelse: Portugal, Madeira
Type: Sød hedvin, 20 % vol.
Drue: Malvasia, boal (bual)
Pris 100-200
Drikkes: til 2025+
Colheita har givet madeira nyt liv. Indtil 1998 kunne kun vine, der havde tilbragt mindst 20 år i træ, blive tappet som »årgang« med dato på etiketten. Disse vine forlangtes der naturligvis høje priser for, og de blev lavet i meget små mængder. En colheita-madeira skal ikke forveksles med colheita-portvin. Colheita-madeira er i realiteten en tidligt tappet årgang på en enkelt drue, som er tappet efter at have tilbragt mindst fem år i træ.
Alle handelshuse på øen har nu taget denne stil til sig, men Barbeito har ført colheita-kategorien et skridt videre og af tapper et bestemt antal flasker fra en enkelt, nummereret tønde. Omkring 1.000 halvliters flasker med hhv. Barbeitos Malvasia Cask 21c 1992, Malvasia Cask 18a 1994, Malvasia Cask 276 1994, Boal Cask 80a 1995 og Malvasia Cask 81 a 1995 har efterfulgt hinanden i hurtig rækkefølge.
Selvom hver vin har sin egen særlige personlighed, har Barbeitos enkeltfads-colheitaer meget til fælles. Disse vine er usædvanligt blege i farven (vinmager Ricardo Diogo undgår brug af karamel til farvning) og vidunderligt udtryksfulde, rene og friske med snit af god cognac - der er himmelvid forskel på den og de mørke, suppelignende blandinger, der tidligere gav sig ud for boal og malmsey. Nogle har mere end en antydning af vanilje, fordi de har været modnet i nyt, fransk egetræ. En bagetikette forklarer hver vins oprindelse, og nogle er fra enkeltmarker. Barbeitos Single Cask Colheitaer har allerede en kulttilhængerskare. Hold øje med den seneste udsendelse. RM
--