Oprindelse: Frankrig, Loire, Saumur
Type: Mousserende tør hvidvin, 12 % vol.
Drue: Chenin blanc 80%, chardonnay 20%
Pris: 100-200 kr.
Drikkes: flasker på markedet nu skal drikkes inden for 5 år
For de af os, der elsker Loiredalen, er Saumur et specielt sted. Beskyttet af den store flods milde klima har 'den hvide by' og dens vinmarker været det centrale område for chenin blanc i århundreder. Sent i 1800-tallet opførte Etienne Bouvet kæmpebygninger af den lokale tuffausten, der skulle huse hans vinproduktion. Han indlagde elektrisk lys i kældrene og gav sine arbejdere anstændige leveforhold. Ved slutningen af århundredet var Bouvet Ladubay den ledende producent af mousserende Saumur Brut. Det er de stadig.
Cuvée Treser er Bouvets prestigeblanding, hvori der indgår vin fra de bedste parceller i et rektangulært område på 14x28 km i Saumur. De udvalgte vindyrkere, af hvilke der er op til 120, omtales hengivent som de ægte »cheningartnere«. Vinen gæres først i nye egetræsfade fra Tronçais. som tilfører vinen en blank, gylden farve med glimt af grønt. I næsen er der eksotiske krydderier, der fører til en god mundfylde, der er muskuløs og alligevel fin, meget cheninagtig, som fylder godt og har megen karakter. Chardonnayelementet giver den finesse, især udtrykt i den overraskende elegante finish. Sammenlignet med andre blandinger er Saphir Brut et godt, prisbilligt alternativ, der er gæret i rustfri ståltanke. ME