US-whiskey fra en svunden tid. Whiskey-traditionen i USA opstod i kølvandet på udvandringen fra Skotland og Irland. I dag bærer hovedparten af amerikansk whiskey betegnelsen Bourbon, fordi det er produceret vestpå i staten Kentucky og normalt på den gamle indianer-afgrøde majs.
Men whiskey-produktionen begyndte naturligvis østpå ved Atlanterhavskysten, der hvor indvandrerne fra Europa gik i land. Og dengang i 1700-tallet valgte brænderne at destillere på en maltet udgave af kornsorten rug, som var den foretrukne avl på kyststrækningen fra Boston til Washington.
Hvordan smagte det så? Det har det fine Anchor Destillery helt ovre på vestkysten ved San Francisco givet et bud på. "Old Potrero" er en single malt whiskey fremstillet på 100% maltet rug og tappet direkte fra fadet i styrken 62,3% alkohol!
Der er meget få optegnelser om whiskey-pro duktion fra USA's tidligste dage. Men man ved, at whiskey' en blev nydt ung, fordi der hverken var tålmodighed til eller viden om, hvad mange års fadlagring kunne udrette.
Derfor henviser navnet "Old Potrero" ikke til lagrin gen. For den har kun ligget et år på fad, der efter den oprindelige skik blot blev let ristet på indersiden, således at bødkeren kunne bøje staverne til tøndeform. Først senere med loven om at al amerikansk whiskey skal være lavet på frisk egetræ, der er brændt på indersiden, udvikles den smagstradition fra Bourbon og Tennessee, der tilfører amerikansk whiskey dens særlige orange-sødme.
Allerede ved duften af den lyst brune whiskey fornemmes den stærke fad procent med sur/søde noter af gæret dej til rugkager samt sirup. Alene fadstyrken gør naturligvis "Old Potrero" til en særlig oplevelse. Men selv når man blander med rent kildevand fastholdes smagsindtrykket af appelsinsødme og et lækkert smæk af fadets vaniljer. Det er en fabelagtig flot US-whiskey. Det er prisen også for denne kult-flaske: 995 kr.