Logo

Ceres - Bryggeri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Ceres - Bryggeri

Bryggerigruppen A/S
Ceres Alle 1
8100 Århus C
Danmark

Historie om Ceres Bryggerierne
I slutningen af 1856 kunne århusianerne i deres lokale Stiftstidende læse, at byens seks bryggerier nu fik konkurrence fra et syvende, som var opkaldt efter den romerske korn- og frugtbarheds-gudinde "Ceres".
Bryggeriet blev placeret uden for byen - "uden for Aarhus Vesterport", som det hed dengang, og her, hvor Viborgvej og Silkeborgvej mødes, har det ligget lige siden.
Det nye bryggeri blev grundlagt af en købmand og brændevinshandler, M.C. Lottrup, samt to apotekere, N.S. Aagaard og Knud Redelien. Efter et års forløb blev M.C. Lottrup eneindehaver, da de to apotekere trak sig ud af det fælles konsortium.
Ti år efter grundlæggelsen af "Ceres" udstyrede M.C. Lottrup bryggeriet med en hovedbygning, hvor han blandt andet indrettede sin private bolig - et stateligt hjem, hvor Århus´ førende personer flere gange ugentligt "souperede" med den driftige købmand og hans frue. M.C. Lottrup var frem til sin død i 1870 ubestridt byens fremmeste mand.
Den næste "konge" på bryggeriet blev Lottrups svigersøn L. Christian Meulengracht - der i de følgende knap 30 år fortsatte i sin forgængers fodspor. Han var internationalt orienteret og havde forståelse for, at udvikling krævede investeringer. Følgeligt gennemførte han den ene udvidelse efter den anden, og Ceres blev et top-moderne bryggeri - kendt for sit øls gode kvalitet - og med ry langt uden for byens grænser.
To år før århundredskiftet endte den første æra på Ceres, og en ny begyndte: Meulengracht solgte "Ceres" til det nystiftede Østjyske Bryggerier A/S, der indbefattede Horsens Bajersk- og Hvidtølsbryggeri (grundlagt i 1859), Bryggeriet " Vejle" (grundlagt i 1858) samt det tidligt nedlagte "Fæstningsbryggeriet, Fredericia" og et fælles malteri i Horsens (grundlagt i 1898).
I 1914 fik Ceres på hjemmemarkedet prædikatet "Leverandør til det Kongelige Danske Hof". Århus-bryggeriet havde fået et "ridderslag" og en god markedsførings-detalje i årene fremefter.
En anden markedsførings-detalje, TOP-navnet, blev lanceret i begyndelsen af 50´erne som kendemærke for Ceres pilsneren. Navnet slog an, og det blev en yndet spøg at udlægge de tre bogstavers betydning. De fleste mente, at TOP måtte stå for "Tradition Og Påpasselighed".
I 1956 ændrede Østjyske Bryggerier A/S navn til Ceres Bryggerierne A/S. Ni år senere blev koncernen udvidet med Bryggeriet " Vendia", som blev omdøbt til Ceres Bryggerierne A/S, Hjørring. Afdelingen blev efter en organisatorisk omlægning afviklet i 1989.
Dansk erhvervsliv ekspanderede voldsomt i 60´erne og 70´erne, - det gjorde Ceres også. I 1965 købte Ceres-koncernen "Pompus Fabrikkerne" på Amager og fik hermed brohoved i København med sodavandsfabrik og salgskontor under navnet Ceres Bryggeriernes Mineralvandsfabrik A/S, Kastrup. Afdelingen blev efter en organisatorisk omlægning afviklet i 1989.
Sidst i tresserne fik Ceres-koncernen eneforhandling i Danmark af det svenske kvalitetsprodukt "Ramlösa".
I 1974 stoppede koncernen produktionen på sit lille bryggeri i Vejle. Salgsafdelingen blev dog opretholdt indtil 1977, hvor området overgik til depotdrift.

To år senere fusionerede Ceres Bryggerierne A/S med Thor Bryggerierne A/S i Randers og Ålborg-bryggeriet "Urban" (lukket i 1986) under navnet Jyske Bryggerier A/S. Denne fusion blev skabt i erkendelse af den skærpede konkurrence i branchen -både på det produktionsmæssige og på det salgsmæssige område.
De samme overvejelser spillede også ind 13 år senere ved den endnu større fusion mellem Faxe Bryggeri A/S og Jyske Bryggerier A/S. I 1993 stoppede Ceres Bryggerierne sin produktion i Horsens.
I 1996 tog Ceres det nye, prisbelønnede bryghus i anvendelse, som kan producere 6.000 hl øl i døgnet.

Ceres-mærket markerer sig specielt stærkt på det italienske marked, hvor Ceres er det største mærke indenfor importeret øl, ligesom maltproduktet Vita Malt, der er et stort mærke i hhv. Caribien og Afrika. Desuden kommer den populære Royal-serie oprindeligt fra det århusianske bryggeri, men idag brygges Royal Eksport også på Ceres´ søsterbryggerier, Albani og Faxe.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (10 stemmer)
Siden er blevet set 2.697 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1154101-07-2016 09:56:40 danny
Hvad får man typisk af rabatter ved køb af 100 eller flere fustager øko Royal? Skal lave nogen store arrangementer? Danny 29 45 70 90
1154201-12-2010 14:16:12 Leif Bredahl Thomsen
en øl efter min smag super

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her