Oprindelse: Portugal, Madeira
Type: Tør hedvin, 21 % vol.
Drue: Terrantez
Pris over 1000
Drikkes: til 2025+
Tre årgange Barbeito madeira, inklusive Terrantez 1795.
Årgangsmadeira har mere udholdenhed end nogen anden vin. Denne vin er lavet i slutningen af det 18. årh. og er stadig i fuld vigør. Utroligt nok er der stadig nogle få flasker til salg. Dens historie går forud for etableringen af Barbeito, dets ejer, med 151 år og tilhørte oprindeligt familien Hinton. der raffinerede sukkerrør på øen (og tillægges æren for at have indført fodbold i Portugal). Vinen overgik via den berømte madeiranske købmand og samler Oscar Acciaioly til Mario Vasconcellos Barbeito, der grundlagde sit eget handelshus i 1946. Vinen var dengang i glasballoner, men Barbeito hældte den på træ, før den blev tappet i 1970'erne.
Vinens knaphedsværdi er endnu større, fordi den er lavet på terrantez, den mest skattede af Madeiras druesorter. Den blev i det 18. årh. bragt til øen fra det portugisiske fastland, men den blev i midten af det 19. årh. næsten udslettet af tvillingeplagerne skimmel og vinlus. I 1920'erne blev terrantez anset for værende næsten uddød, men den har på det sidste haft et beskedent, men tilfældigt comeback. Terrantez kan producere betagende, overjordiske vine, som er aromatiske og på en gang søde og stramme og med en evne til at modne smukt i tønde.
Barbeitos Terrantez 1795 lever bestemt op til sin reklame. Den er rav-mahogni i farven med blide, røgede aromaer, der stadig er dejligt friske og søde af grøn te og jasmin med en antydning af lapsang. Den er sprød, halvtør med en gennemtrængende smag, forbløffende fylde og sammensætning, der følges af en mangefacetteret slutning. RM
--