Nu viser irerne, hvad de magter. Whiskey fra Irlands grønne ø var engang verdensdominerende som en integreret del af Det britiske Imperium. Men så blev dens position knockout' et af verdensbegivenheder tidligt i 1900-tallet. Først uafhængighedskrigen med Storbritannien, hvor produktionen lå underdrejet. Så forbudstiden i 20' ernes USA, der havde været det store marked. I 30' erne tog skotsk whisky over, mens irske destillatører lå mere eller mindre i koma.
Nu er der atter kommet styr på sagerne. Old Bushmill i nord producerer fornem single malt i flere udgaver fra verdens ældste destilleri. Og ved Cork i syd fremstiller Irish Destillers en serie af whiskeys med Jameson og Middleton som spydspidser.
Jameson er i dag flagskibet på irsk whiskey på verdensplan, ikke mindst
efter at det store Pernod-Ricard opkøbte den irske producent i 90'erne og effektivt lancerede deres mærker i koncernens distributionssystem. Og nu er Jameson så kommet i en 18 år gammel Master Selection-udgave, der viser, hvorfor irsk whiskey kan være en himmerigsmundfuld.
Mens det tørverøgede i større eller mindre målestok er karakteristisk for skotsk whisky, bruger irerne ikke tørve-brændsel til at varme kornet og standse spiringsprocessen. Samtidig destilleres irsk whiskey over tre omgange og der er tradition for at mixe mellem fortsat destillering i kolonner og portionsdestillation i såkaldte pot-stills. Det medvirker til at give den irske whiskey sit bløde, runde særkende.
"Jameson 18 års Master Selection" er blandet af tre whiskeys, der alle har lagret over 18 år på fade med smag fra den tidligere lagring af spansk oloroso-sherry. Farven er gylden, duften har honningsødme med diskret vanilje fra amerikansk egefad. Der er et frisk bid i smagen efterfulgt af bløde kornnoter med toffee/karamel finish. Det er en lækker, klassisk irsk blend, måske ikke med et overflod af nuancer, men meget fuldstændig stilren.
En sådan herlighed er ikke billig. 700 kr. er prisen for en flaske Jameson, når det skal være fejlfrit.