- fra medicinurt til lækker frugtsmag
Ved indgangen til 1800-tallet udvikles likør fra de klassiske munke-medicinske drikke med stærk urt til mere søde sager med fremtrædende frugtsmag. Inspirationen kom fra de hollandske besiddelser i Caribien, især øen Curacao. Herfra importeredes orangeskaller, som firmaerne de Kuyper og senere Bols slog sig op på. Triple Sec blev - selvom de er søde og ikke tørre - fællesbetegnelsen for klare likører med smag af oranger. Men den mest kendte kommer ikke fra Holland. Derimod fra Angers ved Loire floden i det centrale Frankrig.
Cointreau er lige så klassisk en orangelikør som dens firkantede flaske. Dens fremstiller Edouard Cointreau havde været i Caribien for at finde ud af, hvordan hollænderne fandt frem til deres råprodukter og i 1849 lancerer han sin Triple Sec med udtræk af søde og bitre oranger. Der var imidlertid så mange tilsvarende typer, så først da han valgte at sælge likøren under familienavnet, slog den rigtigt an og udviklede sig til det internationale mærke, den er i dag.
Det skyldes ikke mindst en intens og meget kreativ markedsføring gennem første del af 1900-tallet. PR-kampagnen står i dag som noget af et forbillede for, hvorledes både cognac- og whisky-, men måske allermest vodka-firmaer har skabt opmærksomhed om deres produkter siden hen.
Cointreau har mange tilhængere, der foretrækker at nyde den stilrene likør solo med en isterning. Ikke underligt. Det er en flot drink. Men dens internationale status er også betinget af likørens rolle som ingrediens i blandede drinks. Cocktails som "White Lady" og "Margarita" får indiskutabelt et flottere smagsudtryk med den klare orangelikør fra Loire dalen.
✅ Her er drikkeABC.dk med nemme opskrifter til din
bar, - prøv selv Drinks, Spiritus, Kolde drikke, Varme drikke, Vin Quiz, Bowle/punch, Snacks, Drikkeviser, Alkohol test, Tøm barskabet
Få succes som bartender
med drikkeABC.dk. Vi hjælper dig med de bedste opskrifter.
----------- ooo OÔO ooo -----------