Logo

Tequila - fakta om

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
Den blå agave er grundlaget for tequila. Det er ikke en kaktus, som nogle tror. Den kommer af lilje-familien.
 
Historie:
Spanske kolonisatorer bringer i 1700-tallet destillationskunsten til Mexico. I begyndelsen kaldes drikken Mezcal-vin. Fra 1850 får drikken navn efter produktionsområdet og byen i Guadala­jara-delstaten: Tequila.
 
Dyrkningsområder:
De mexicanske delstater Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guana­juato ud mod Stillehavet og Tamaulipas mod øst ud mod gol­fen.
 
Produktion:
På godt 63.000 ha høster ca. 70 firmaer råmateriale til pro­duktion af ca. 600 mærker.
 
Råmateriale:
Blå agave (Agave Tequiliana Weber) af liljefamilien.
 
Fremstilling:
Agavens kerne - pina - skæres i småstykker, kvæstes og koges. Agave-juicen derfra gærer - enten som ren 100% eller som "mixto" blandet med juice fra f. eks. sukkerrør.
 
Destillation:
Der destilleres ved lov mindst to gange, visse kvalitetsmærker (eks. Porfidio) dog tre. Der er ingen forskrifter for destillations­apparatet, så både portions-(pot still) og fortsat destillation (column still) anvendes.
 
Lagring:
To typer 100% Agave Tequila Iagres: "Reposado" min. 2 mdr. "Anejo" min. 1 år. Kvalitetsproducenter lagrer ofte deres Anejo fra 2 til 6 år. De anvender amerikansk hvid eg, canadisk eller fransk limousin - undertiden en kombination af træsorter.
 
Tequila-typer på "100% Agave" (skal stå på etiketten):
"Blanco", "Reposado", "Anejo"
 
Andre:
"Mixto Blanco", "Mixto Gold" (med tilsat farve og smag)
 
Tapning:
AI 100% Agave Tequila skal aftappes i Mexico. Ikke-100% agave eksporteres i bulk og tappes på flaske i USA, Europa, Asien og Sydamerika.
 
Alkoholstyrke:
Normal eksportstyrke er 38%. Visse mærker holder kun 35% for at kunne sælges billigt i forhold til beskatning. Nye kvali­tetsmærker eksperimenterer med fad styrker om imod 50%.
 
Kvalitetsmærker - 100% Agave Tequila:
Antigua Cruz, Casa Noble, Cuervo, Centinela, Chinaco, Don Eduardo, Don Julio, El Charro, El Conquistador, El Tesoro, Gran Centenario, Herradura, Jimador, Mil Pencas, Oro Azul, Patron, Porfidio, Rey Sol, Sauza "Tres Generaciones", Tapatio, Tres Mujeres.
 
Prisniveauer (2003):
Kvalitets-Tequila er blevet dyr. I Mexico er prisen på 100% Agave-typerne således: Blanqo 150-350 kr., Reposado 200­400 kr. og Anejo 250-over 1000 kr. pr. flaske. Til sammenlig­ning koster Mixto Blanco ca. 80 kr. og Mixto Gold 120 kr.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (12 stemmer)
Siden er blevet set 5.061 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her