Februar er tålmodighedens måned. Det er nu, de urter og bær, der blev samlet i efteråret, skal give snapsen smag. Det gælder om at smage og vælge og smage igen - og så i øvrigt holde fingrene fra kryddersnapsen, mens den trækker. Hvad der ellers skal til, fortæller Anemette Olesen her med eksempler fra mark, skov og sin egen have.
Inden man begynder at krydre, skal man have snapsen. Det er bedst at bruge en snaps, som ikke er krydret med andre urter, f.eks. en klar Svendborg, Brøndums eller vodka. Man kan enten vælge at udtrække de forskellige urter hver for sig, eller man kan blande forskellige plantedele sammen.
Lige meget hvad man gør: Når man først er begyndt at sætte smag på alkohol, får man lyst og mod på at eksperimentere med flere urter. Det bliver med skærpet interesse, man smager på kryddersnapsen. Der findes god litteratur om emnet på biblioteker og man kan melde sig ind i foreningen EDB (Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører), der er landsdækkende og som udgiver tidsskriftet "Bjesken", der fortæller om arrangementer og om brug at planter.
Plukker man hele planter, kan det være praktisk at kende trække
tiderne:
. Blomster skal trække i 1-4 dage.
. Blade og grønne dele skal trække i 1-6 døgn.
. Rødder bør finhakkes og trække i 1-6 uger.
. Frugter og bær trækker i nogle måneder (1-12), afhængigt af arten.
. Med disse regler kan man lave en essens, der senere fortyndes og nydes. Husk altid at undgå planter, der gror tæt på befærdet vej eller opad marker, hvor der er sprøjtet.