Logo

Chimay

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
Abbaye de Notre-Dame de Scourmont
Klostret ligger i Hainaut-regionen ved byen Forges i det sydligste Belgien, tæt på den franske grænse. Det er grundlagt af munkene fra klostret Abdij Sint Sixtus i 1850. Der drives for besøgende en lil­le kro, hvor klostrets produkter kan smages. Egentligt besøg på klo­stret er næppe muligt, men kirkegængere kan dog deltage i klosterkirkens messer. Siden 1862 har Trappistmunkene produceret øl og ost samt andre landbrugsprodukter.
Chimay øllet er nok det mest internationalt kendte Trappistøl, og det kan fås i flere end 40 lande. Den årlige produktion er 125.000 hl. Klostret har sine egne brønde, der giver et blødt, lidt syrligt vand, der er med til at give en frugtrig smag af bær til øllet.
Der brygges fire forskellige øl, som bl.a. identificeres ved hjælp af farven på etiketten og metal kapselen, på den klassiske 33 cl flaske:
 
Dorée
Dette er øllet, som munkene selv drikker og derfor med en alkohol­procent på kun 4,8%. Øllet bliver ikke solgt kommercielt, men kan smages på det lille auberge nær ved klostret. Det er en overgæret øl med en god balance af røget malt. Det er lyst med en lidt kort eftersmag. Behagelig til mad.
 
Chimay Rouge
En velafbalanceret og tør øl med 7% alkohol. Mørkt, frugtrig og let sprød af natur med afdæmpet, god balance mellem humle og malt og antydning af bær. Gærduften går klart igennem, og øllet har en god krop, som passer godt til vildt. Efter aftapning udvikler øllet sig yderligere og vil blive mere rund efter 6 måneder.
 
Chimay Blanc
Den hvide er helt anderledes end den røde. Dette er en klassisk trip­pel-øl med den velkendte, lysgyldne og ferskenagtige farve. Kraftig, kortvarig og snehvid skumhat. Meget tør, humlet og fast aroma. Øllet holder sine 8%, og vil være særdeles velegnet som aperitif og til retter med lyst kød.
 
Chimay Bleue
Dette er Scourmont-munkenes store stolthed. Nok den mest kendte Trappistøl af alle, 9% alkohol. Meget fyldig krop med en rig og krydret smag med en snert af peber og brombær og af næsten portvinsagtig karakter. Eftersmagen er lang, fyldig og kompleks. Øllet udgives også på en 75 cl flaske med korkprop under navnet "Grande Reserve". Øllet vil kunne Iagres og vil med tiden miste noget af humlen og få et mere portvinslignende smagstræk. Fanta­stisk som meditation s-øl, men også særdeles velanskrevet til ost, og dette gerne til Rouqefort eller anden blåskimmelost.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.275 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her