Bryggeri: Husbryggeriet Jacobsen
Brygget for første gang: 2005
Type: Lager
Alkohol: 5.8%
Flaskestørrelse: 30/75 cl.
Forhandles af:
Pris ca:
Jacobsen Original Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsberg arkiver, nemlig J.C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J.C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er Münchenermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet i England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik på J.C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma.
Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag. Nyd den ved 6-8 C.
Denne wiener øl er klar og kastaniebrun med et tæt flødefarvet til café au lait-farvet skum. Aromaen er præget af den milde, let florale humlearoma fra Hersbrucker og krydret med maltaroma, lidt lakrids og lette æble-, blomme-, pære- og banannoter. Den maltede og let ristede søde fyldige smag bærer et strejf af karamel og nødder og afrundes af en lang, blød humleeftersmag.
Original Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, Husbryggeriet Jacobsen har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Opskriften er fra 1854, og man mener, at den er lig den originale opskrift fra 1847. Vandet, der anvendes til brygningen, er tilsat salte og mineraler, så det ligner vandet på Carlsberg i 1800-tallet, og münchenermalten, der er bryggets hovedråvare, er hentet i England, som er et af de få steder, hvor man stadig kan få gulvmaltet malt, som før i tiden. Gulvmaltning er en lidt langsommere teknik end den moderne. Malten spredes ud over et gulv, mens det spirer, og vendes løbende manuelt. Ved den efterfølgende køling, sker der en lille karamelisering i malten, der giver en vis sødme til den færdige bryg.
Den fornemme tyske Hersbrucker humle har ikke har ændret sig siden 1800-tallet og må formodes at ligne den humle, som brygmester J.C. Jacobsen brugte dengang. Den dyrkes i Hallertau i Sydtyskland - ikke langt fra München, hvor Jacobsen hentede gær på Spate Brauerie. Brygget er som i 1854 gæret ved lav temperatur. Den starter ved 6 grader og stiger over tid til 13 grader, hvor den afsluttes og efterfølgende lagres. Det er med til at give en meget mild og afrundet smag.
Med sine tydelige brød-, malt- og karamelaromaer og sin karakterfulde humleafslutning egner Original Dark Lager sig til både ristet, grillet og stegt mad og er desuden ideel til retter med ost, fløde eller smør.