Logo

Forskellen på drinks og cocktails

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Forskellen på drinks og cocktails 

 

Er din drink en cocktail eller en longdrink eller...

Cocktails, long drinks, high ball, fizz, short drinks, shots, slammers, virgins eller bare drinks – kært barn har mange navne, men hvad er egentlig hvad?

Bliv klogere på drinksuniverset med denne guide.

 

Hvad er forskellen på drinks og cocktails?

Forvirringen er stor, når det kommer til forskellen på  drinks og cocktails, for de to drikke har mange ting tilfælles. En såkaldt long drink indeholder mere væske end en cocktail, mens mængden af alkohol er mindre end i en cocktail.

En long drink serveres typisk i et highball glas, mens der findes forskellige cocktailglas, som er bedre egnet til "rigtige" cocktails. En drink indeholder gerne en god mængde sirup, juice, saft og/eller sodavand, mens en cocktail primært består af alkohol og is og en ingrediens mere - i begrænset mængde.

 

Cocktail

En samlebetegnelse for drinks, der består af en række forskellige ingredienser - fx flere typer spiritus og flere typer mixere. Cocktail shakes (dvs. rystes sammen i en beholder, en såkaldt shaker) eller røres sammen, og de serveres typisk i kegleformede eller højstilkede glas. Pynt og garnering som citronskiver, oliven, bær eller paraplyer, hvis man er i det festlige hjørne, fuldender udtrykket ved serveringen.

 

Long drink

Også kaldet tall drink. En drink med relativ stor volumen dvs. mere end 12 cl., hvor hovedingredienserne som regel er is og mixer - fx juice, saft, tonic vand, bitter lemon eller lignende. Skal serveres i et højt, cylinderformet glas. Derudover en eller flere slags spiritus.

 

High ball

En helt grundlæggende drink bestående af én type spiritus og en type mixer ofte tilsat is eller pynt. Et klassisk eksempel på en high ball-drink er Gin & Tonic.

 

Fizz

Fizz er en blandet drink bestående af spiritus, citronsaft, sukker og sodavand. Dets definerende træk er en kulsyreholdigt vand. Den serveres i sjusglas med is.

 

Short drink

Drinks med én ingrediens: spiritus. Kan også have flere ingredienser, men hovedingrediensen er spiritus (modsat long drinks). En short drink kan serveres med is og typisk i mindre glas og i lave glas uden fod. Går også under navnet en sjus.

 

Virgin drink

Drinks uden alkohol. Ligner og serveres som traditionelle drinks med alkohol, men altså uden procenter. Forskellige mixere blandes eller shakes til drinks - fx sodavand, juice og cider uden alkohol. Mange virgin drinks har tvillingesøstre med alkohol.

 

Shot

Lille drink serveret i lille glas, som oftest kan tømmes i en mundfuld.

 

Slammer

Drink med spiritus (typisk tequila) og sodavand (fx Seven-up) serveret i et glas som slås hårdt ned i et bord el.lign. og derefter drikkes (i én slurk) slaget får kulsyren i sodavandet til at bruse op, hvilket forøger stemningen og alkoholens virkning

 

Mixer

En ikke-alkoholisk ingrediens til drinks. Ofte sodavand eller juice. Klassiske mixere er danskvand, tonic vand, ginger ale eller bitter lemon. Mixerne tilfører drinksene smag, farve eller konsistens og er med til at holde alkoholprocenten lidt nede.

 

Flip

En flip er en glas blandede drikkevarer. I henhold til Oxford English Dictionary blev udtrykket først brugt i 1695 til at beskrive en blanding af øl, rom og sukker, opvarmet med et rødglødende jern. Jernet fik drinken til at skumme, og denne skumning gav navnet.

 

Shake

Shake fx milkshake er en drik der laves ved at blende is og mælk sammen. I 1955 blev den første milkshake serveret i Danmark på Wittrup Motel i Albertslund. Det var den kvindelige amerikanske ejer Sallie Zimmerhackel, der introducerede det amerikanske køkken til gæsterne på motellet

 

Frappé

En frappé-kaffe, græsk frappé, Nescafé frappé eller bare frappé er en græsk iskaffe-drink lavet af instant kaffe, vand, sukker og mælk. Ordet er ofte skrevet frappe. Frappéen blev opfundet ved eksperimentering af Dimitris Vakondios, en Nescafe-repræsentant, i 1957 i Thessaloniki.

 

Punch

Punch er en cocktail af vin, spiritus og citrussaft og med en noget lavere alkoholprocent end andre drinks. Punch blandes og serveres almindeligvis i en åben skål, en punchebowle eller -bolle.

 

Bowle

En skål er en beholder, der bruges til servering af mad og drikke som suppe, grød, punch og salat.

 

Slush

En slushy er en type drik lavet af is med smag og en drink, almindeligvis sodavand, der ligner granitas, men med en mere flydende sammensætning. Det kaldes også almindeligvis en slush, frossen drik eller frossen drik

 

Spritz

En spritzer er en kølet drik i et højt glas, normalt lavet med hvidvin og kulsyreholdigt mineralvand fx danskvand. Fermenteret sirup kan bruges i stedet for hvidvin for at holde den sød, men smagsneutral.


Forskellen på drinks og cocktails

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.227 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her