Et udtryk, der beskriver den proces, hvor en remueur drejer champagneflaskerne for at bundfaldet skal samle sig i flaskehalsen.
Se Méthode Champenoise
En metode, hvor de stille vine fra Champagne, gøres mousserende (metoden anvendes dog også mange andre steder). Vinen i flaskerne tilsættes en nøje afmålt dosis sukker og gær og gærer på flaske i nogle måneder. Kulsyren fra gæringen opløses i vinen.
Under gæringen danner der sig bundfald og ved at anbringe flaskerne i nogle særlige reoler (pûpitres) og dreje flaskerne med jævne mellemrum samles bundfaldet i flaskehalsen. En flaskedrejer kaldes en remueur.
Når bundfaldet skal fjernes fryses indholdet i flaskehalsen, flasken åbnes og isklumpen med bundfaldes skydes ud. Dette kaldes dégorgement.
Derefter fyldes flasken med en dosage en sukkeropløsning, der tilpasses alt efter hvor tør eller sød vinen skal være.
Champagne lagres i mindst tre år inden de frigives til salg.
Remuage:
Navnet på den jævnlige lette omrysten og flytning af champagne- flaskerne i de skrå pupitre. En dygtig »remueur« kan klare 20-30.000 flasker dagligt, men de moderne gyropalettes gør det betydeligt hurtigere og letter automatisk.