Et dampende glas varm Arnes gløgg med mandler og rosiner er
indbegrebet af december, sammenkomster og julehygge.
Ordet ’gløgg’ er svensk. Den oprindelige beskrivelse var ’glödgat
vin’, og det var en drik med et meget lavere alkoholindhold end den gløgg, vi
kender i dag. Dengang mindede drikken mere om den ’glühwein’, som stadig
serveres i Tyskland, Østrig og Schweiz.
1 flaske rødvin (tag ikke den bedste du har)
2 dl julebryg fx Snebajer)
1½ dl portvin
5 cl whisky
4 stk appelsinskiver
2 stk citronskiver
50 g brun farin
4 stk hele kardemomme
1 stk hel ingefær
1 hel kanel
10 hele nelliker
100 g rosiner
50 g mandler
* Tilberedning
Rødvinen hældes op i en gryde, tilsæt nu, julebryg, portvin og whisky i nævnte rækkefølge;
på en sådan måde, at det der kommes i, kun lige kan anes, men ikke dominerer smagen,
(derfor vil angivne mængder være ca. mål, da ikke al vin og spiritus er lige sød/tør, eller stærk).
Gryden sættes over svag varme, varmes op lige til under kogepunktet ( må ikke koge ).
Imens gløggen varmer, hakkes de smuttede mandler groft; de kommes i sammen med
rosinerne (de forholdsvis mange rosiner i denne opskrift; er pga. sukkerstoffet og smagen,
frem for en større mængde farin).
Krydderierne kommes i en lille gryde med 1½ dl vand ( må gerne brækkes el. skæres
lidt i stykker først).
De koger i 3-5 min; hældes gennem en sigte ned i gløggen, kommes tilbage i den lille gryde
hvor de igen koger 3-5 min i 1½ dl vand, (vent! med, at komme anden kogning i før til sidst).
Kom nu citron og appelsinskiver i inden der smages til med farin og det sidste afkog af krydderierne.
✅ Her er drikkeABC.dk med nemme opskrifter til
din bar, - prøv selv Drinks, Spiritus, Kolde drikke, Varme drikke, Vin Quiz, Bowle/punch, Snacks, Drikkeviser, Alkohol test, Tøm barskabet
Få succes som bartender med drikkeABC.dk. Vi hjælper dig med de bedste
opskrifter.
----------- ooo OÔO ooo -----------