Oprindelse: Frankrig, Champagne, Vallée de la Marne
Type: Mousserende tør hvidvin, 12 % vol.
Drue: Pinot noir
Pris: over 1000 kr.
Drikkes: til 2025+
Dette ansete, lille champagnehus har altid været nyskabende, og den sidste tilføjelse til dets store udvalg er deres hidtil mest spændende, nye projekt. Brødrene Franccis og Antoine Rolland-Billecart er stolte af deres vines ry for balance, elegance og finesse, men ville gerne vise, at de derudover kunne producere flottere, mere strukturerede vine. Clos St-Hilaire er det spændende bevis på, at det kan de.
De 0,97 ha Clos St-Hilaire, der ligger tæt på Billecart-Salmons hovedkvarter i Mareuil-sur-Aÿ, og som er opkaldt efter landsbyens skytsengel, har længe været anerkendt som et særligt sted. Marken blev først tilplantet med pinot noir i 1964, og den blev i 25 år brugt til at producere rødvin til rosechampagner, Selvom markens østvendte hældning normalt ville blive betragtet som langt fra ideel, har dens placering tæt på landsbyen, dens mure og dens dybe, rige jord givet fyldige, modne vine. Koncentrationen er øget ved at begrænse udbyttet, og kun vin fra første pres bliver brugt.
1995-årgangen var en fremragende debut, men 1996 er om muligt endnu mere imponerende. Champagnen er blevet degorgeret efter 10 års flaskelagring og har fået en dosage, så den optræder som Extra Brut med 4,5 g sukker pr. liter for forsigtigt at blødgøre hårdheden på denne strålende årgang. Ifølge Franccis Billecart-Salmon er det den bedste champagne, huset nogensinde har produceret. Sammen med Bollingers Vieilles Vignes Francaises, Jacquessons Vauzelle Termes og Philipponnats Clos des Goisses er denne blanc de noir-champagne det ultimative eksempel på en sjælden og særlig stil. NB
Billecart-Salmon har lavet champagne i næsten 200 år.