Oprindelse: Italien, Veneto, Valdobbiadene
Type: Mousserende tør hvidvin, 11,5 % vol.
Drue: Prosecco
Pris: 100-200 kr.
Drikkes: flasker på markedet skal drikkes inden for 1-2 år
Italien forbindes traditionelt ikke med produktion af førsteklasses mousserende vine, Asti i Piemonte har sine trofaste fans, men ville man have en tørrere mousserende vin, måtte man til Proseccoornrådet. Her blev der masseproduceret billig vin af den lidt mere vulgære slags med duft af tutti-frutti.
I 1990 begyndte prosecco imidlertid at kravle op ad kvalitetsstigen takket være en total revurdering af vinifikationsmetoder, mere stringent afgrænsning af velegnede vinmarker og en mere kvalitetsbevidst tilgang hos producenter som fx Bisol.
Den familieejede vingård, Bisol, har produceret vin i området siden midten af 1600-tallet og ejer alle de vinmarker, der forsyner den med druer, Vingårdens Cartizze på flasker vidner om revolutionen, Druerne er vokset på letsmuldrende, stenet jord, hvilket gør vingården til Proseccos cru-distrikt, hvor druerne modner overraskende langsomt (høsten begynder typisk i midten af oktober), og hvor vinen laves efter charmatmetoden (på tryktank), Vinen-anqiver ikke nogen årgang på etiketten, men er ikke desto mindre produktet af en enkelt høstårgang.
Denne Bisol Cartizze Prosecco er lokkende aromatisk med en raffineret duft af mandel og pære. I munden komplementeres den blide mousse af en sprød, men moden syre, en let alkohol (11,5 %) og en fast, solid finish. Dens 25 g sukker pr. liter giver, hvad der minder om en demi-secs blødhed. Det er en af den slags mousserende vine, der vil gøre sig godt til mad, fx en forret med kammuslinger. SW
Andre vine fra den samme producent:
Crede, Desiderio Colmei, Desiderio Jeio, Garnéi,· Voldobbiodene Vigneti del Fol.
Andre prosecco-producenter:
Carpenè Malvolti, AdamiAdriano, Fratelli Bortolin.
Et gammelt slot med udsigt over prosecco vinstokke nær Valdobbiadene.
--