Oprindelse: Grækenland, Santorini
Type: Sød hvidvin, 14 % vol.
Drue: Assyrtiko
Pris: 500-1000
Drikkes: skal drikkes nu
Santorini, den halvmåneformede ø, der ligger midt imellem det græske fastland og Kreta, synes ved første øjekast langtfra at være et ideelt sted til vinmarker pga. sin vulkanske jord, stærke vinde og en sommerfugtighed, der udelukkende kommer fra tung, natlig dugdannelse. Ikke desto mindre er der fordele ved at dyrke druer her. Vinlus er aldrig nået til øen, og nogle af vinstokkene på øen er meget gamle og går helt tilbage til 1920'erne eller tidligere. Den primære drue på Santorini er den indfødte grønne assyrtiko, som på enestående vis har tilpasset sig øens klima. Når den passes rigtigt, bibeholder den sin syre og giver vinene en fantastisk friskhed.
Yannis Arghyros ejer nogle af de bedste - måske de bedste - vinmarker på Santorini og er fast besluttet på at få det bedst mulige ud af, hvad naturen har at tilbyde ham. Visanto er en traditionel, sød vin lavet på tørrede druer. Den var i det 19. årh. altervin i den ukrainsk-ortodokse kirke. Yannis Arghyros' visanto er blandt de bedste. Det ringe udbytte og druetørringen betyder, at for hver 30 kg druer får Yannis kun ti flasker vin. På sin vingård har Yannis tønder af visanto stående, der går helt tilbage til 1970'erne. Hans visanto laves nu på en skønsom blanding afforskellige årgange.
Alderen giver Yannis Arghyros' visanto en tiltrækkende ravfarve. Næsen og munden viser næsten utrolig koncentration med aroma og smag af tørrede figner, dadler og svesker. Undertoner af bitter appelsinskal bider i munden og balancerer vinens sødme og fløjlsbløde tekstur. GL
Lavtvoksende vinstokke trives på Santorinis vulkanske, vindomsuste bjergskråninger. --