Logo

Vodka med smag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vodka med smag
Det vælter frem på markedet med nye vodka-mærker tilsat allehånde smagsnuancer af frugt, bær og kryd­derier. og endnu synes forbrugernes lyst til nye vari­anter ikke mættet. Mandarin, peber, kokos, urter. Nævn noget - og det er formentligt sat på vodka.

Det voksende marked for vodka med en eller anden til­sætning er på sin vis en ny mode fra slutningen af 1900­tallet. og markedssuccessen har naturligvis snæver forbin­delse med både ændrede drikkevaner blandt de yngre generationer, smagsvaner påvirket af opvæksten blandt moderne læskedrikke (læs: Coca-Cola, Sprite, Fanta) og ønsket om lav-alkoholdrikke i blandede drinks.
 
Interessant nok er den ny trend med vodka med tilsæt­ning en renæssance for spiritussen. For sådan blev den født. Som basis for flydende medicin tilsat urter og kryd­derier med lægende egenskaber. Ganske lig den nordiske tradition for kryddersnapse og bitre. Vodka med citron og bær (ribs, solbær og brombær) er de mest udbredte. De blander glimrende i drinks og bær-vodka er en klassiker fra ældre tid. Ikke mindst i Finland og de baltiske lande. Her lavede man koncentreret bærsaft på sensommeren og blandede så til høstfester saften med stærk vodka, ofte 60%, f. eks. den finske Koskenkorva, som kan fås i luft­havnenes tax-free butikker flere steder i Norden. Den sto­re Finlandia vodka har en flot rød og velsmagende vari­ant på det egnstypiske tranebær - Cranberry.

Danzka fra Spritfabrikkerne introducerede for nylig som de første en grapefruit-vodka. Den kan bl.a. sagtens erstatte gin i en tonic og bliver til en rigtig frisk drink, kal­det "Zipper".
Men østpå i Polen og Ukraine har firmaerne fastholdt deres gamle mærker med tilsat smag. De polske er geni­ale, Jarzebiak på rønnebær laves sjældent bedre af danske brændevinsamatører og Wiesniowka på vildkirsebær er for slikmunde, ofte som tradition serveret til dessertka­ge i Polen.
 
Vodka med urter
Desuden er polakkerne gode til fine urte-vodka. Sobie­ski de Herbe er en variant, Zubrowka en anden og nok mere kendt. Det er den med strået af Bison-græs fra det østlige Polen. Begge har de en flot gylden-grøn kulør og fin duft af smag. I Ukraine har man i mangel på god brandy i store mængder - den kaukasiske fra Georgien, Arme­nien og Aserbajdsjan har aldrig dækket hele efterspørg­slen - fremstillet sødlige urte-vodkaer tilsat både portvin og brandy. To fremragende er Starka, der udover smag af hedvin og brandy har let frugtkarakter, samt Okhotnichya, der både dufter og smager som en god dansk hjemme­gjort bjesk fra Vendsyssel eller Fanø.
Den har da også trukket på både ingefær, blodrod, peber, enebær, kaffe, kryddernellike, anisfrø, orange- og citronskal.

Endelig har den italienske producent Illva Saronno til­budt sig kompromisløst til de unge på diskoteksmarkedet. Nævn en frugt, og du kan få den på vodka - i lav styrke (25%). Blandet op med sodavand bliver de unge ikke hur­tigt berusede. Smagen - det er en smagssag og et spørgs­mål om alder. At det unge publikum er drivkraften i vod­kas succes på verdensplan kan ses af Smirnoffs seneste variant: "Creamed Smirnoff". Den er tilsat vanilla-aroma og brændte krydderier. og som bagsideetiketten tydeligt signalerer: "..kan nydes som en forfriskende long drink f.eks. mixet med cola". Målgruppen er til at se for sig.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.608 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her