Master Brew opskrift
2,5 kg pilsnermalt
0,8 kg karamelmalt
0,4 kg münchnermalt
Bring 15 l vand i en stålgryde op på komfuret. Aluminiumsgryder afgiver farve til øllet, så bryg i stål. Opvarm vandet til 64ºC. Brug et termometer. Hæld malten i vandet og lad det stå under omrøring i en time på konstant 64ºC. Herefter hæves temperaturen til 78ºC og her står den yderligere 15 minutter under omrøring.
Det hele sies over i en spand og den udkogte malt, kaldet mask, fjernes. Giv det som dyrefoder eller kyl det ud. Rens gryden og hæld den siede øl-urt, som det nu hedder, tilbage. Nu skal urten bulderkoge i en time tilsat 6 gram tørret koncentreret bitterhumle.
De sidste 15 minutter tilsættes yderligere 4,5 gram aromahumle. Husk at omrøre ofte. Pas i øvrigt på med humlen, da den er meget koncentreret og hurtigt gør øllet meget bitter. Ønskes bitter øl, kan man med forsigtighed øge humlemængden en anelse. Gryden tages af ilden og urten køles ned til 20-22ºC. Det kan gøres ved at sætte gryden i koldt vand. Husk termometer. Når temperaturen passer, tilsættes ølgær under piskning, som i dette tilfælde er en overgær. Sådan en kan bl.a. fås på bryggerierne, og kan holdes i live i evigheder hjemme i køleskabet, bare den bruges jævnligt.
Stil øllet så det har en konstant temperatur på 22-24ºC, og lad det gære indtil man kan se at der ikke er mere fut i gæringsprocessen, altså til øllet er udgæret. Der går 3-4 dage.
Herefter skummes gæren af overfladen og hældes over i en opbevaringskrukke eller patentglas. Stil gryden helt køligt en dags tid, således at resten af gæren synker til bunds. Med en suppeøse hældes øllet på helt rene flasker. Gerne med patentprop. Kom en teskefuld rørsukker i bunden af hver flaske, for at danne kulsyre i øllet, fyld flasken helt op, så der ikke er ilt i, der ødelægger øllet.
Øllet lagres i minimum 14 dage, men allerhelst i 3 uger til en måned, på et mørkt og køligt sted.
Hvis man gerne vil have meget skum på øllet, så kan man i starten af processen varme vandet op til kun 52ºC, tilsætte malten og under omrøring holde det på de 52ºC i en halv time, inden temperaturen sættes op til 64ºC i den næste time.
Vil man kende alkoholprocenten, så kan man hælde en smule af den siede urt i et højt glas og sænke et dertil fremstillet sukkerprocentmåleagregat, som man kan få hos matas, ned i og herpå aflæse sukkerprocenten i overfladen. Er den f. eks på 16,5 %, så kan man udregne alkoholprocenten i volumen, på en måde, som jeg ikke kan huske, men i den sidste ende vil øllet være på 7,5% alkohol vol. Ønskes øllet svagere hældes varmt vand i gryden med den frasiede malt, og herefter sies det over i urten indtil sukkerprocenten i urten er faldet til f. eks 14 %, der giver øllet 6% alc. Vol. Eller helt ned til 12,5 i sukkerprocent, der giver øllet en alkoholprocent på ca. 5.
Sværere er det ikke.
Når man har gryden og flaskerne, koster det vel omkring 15 kr. at fremstille 12 liter uovertruffen ale hjemme på komfuret.
Og så er det morsomt at lege brygmester.
God fornøjelse!
Brugernes vurdering
5,0
(
4
stemmer)
Siden er blevet set 1.554 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Drinksbog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.