(fransk): æblevin; drik fremstillet ved gæring af æblesaft. Fremstilles især i Normandiet i Frankrig, ca. 20 mill. hektoliter årlig; cideren lagres i reglen flere år på fad, og 1/4 af disses indhold fornys årlig med ung cider. Ved destillation af cider fremstilles æblebrændevinen calvados.
Æblet indgår til fremstilling af cidre, Calvados og "Le Pommeau". Le Pommeau er en vin cuit (kogt vin) lavet på æblemost og Calvados. Den er fantastisk til aperitif.
Æbletræer hører til overalt i Normandiet fra forår, hvor de smukke blomster præger billedet, til efterår, hvor de smukke modne frugter hænger tungt på træerne. Der findes over 300 forskellige æblesorter. Visse sorter spises ikke, men bruges udelukkede til Cidre og senere Calvados.
Normandiet producerer 60% af fransk Cidre, og det er en rigtig lækker frisk drik. Desværre er Cidre ikke særligt højt værdsat uden for Normandiet. Til madlavning kan Cidre matches med en god vin eller Champagne.
Først skulle træet rystes, så samles æblerne, der varsomt bliver bragt hjem, for derefter at blive sorteret.
Æblerne bliver presset i en presse, saften løber fra i et kar og derefter pumpet over i rengjorte tønder.
Der tilsættes sukker, og processen er i gang. 8-10 uger efter er årets Cidre klar.
Les Normands foretrækker Cidre fermier "dur' - altså uden brus (Cidre dur på flaske eller à la tireuse, direkte fra tønde). Mange landmænd laver stadigvæk deres egen Cidre.
Æbler til Cidre bærer poetiske navne à la La Muscadet de Dieppe, la Doux Eveque, la Domaine, la Noel des Champs. Æblesorterne deles i 5 familier: Les ameres, de bitre, Les douces ameres, de bitter-søde, Les douces, de søde, Les acidulees, de syrlige, og Les aigres, de beske. En god blanding er 40% bitre, 40% søde og 20% bitter-søde og syrlige.