Bryggeri: 1. Dampfbierbrauerei Zwiesel
Brygget for første gang:
Type: Ale
Alkohol: 5%
Flaskestørrelse: 50 cl.
Forhandles af:
Pris ca:
Ved århundredeskiftet var hvede og humle et sjældent råstof i Bayern. Wolfgang Pfeffer bryggede dog til trods for dette en fremragende overgæret øl 'Dampfbier'. Han brugte ingen hvedemalt, men udelukkende bygmalt med en let brunlig farve. Der skulle naturligvis spares på den kostbare humle. Forgæringen med overgær, foregik hurtigt i åbne trækar ved temperaturer fra 18 til 20°C. Dette medførte en kraftig kulsyreudvikling, der dannede store gasbobler ved i skumlaget over væsken. Disse bobler brast far tid til anden og gav indtryk af at 'øllet damper'. Navnet 'Dampfbier' (dampøl) var født. Efter forgæringen blev øllet fyldt på store lagerfade af træ. Disse fade stod i de dybe kældre, hugget ud i klippen, der anvendes i produktionen den dag i dag. Udluftningsskakterne er hugget ud i klippen gennem 10 meter jord og klippe. Skakterne er blevet sikret med en tør-mur. Disse kan stadig beses ved indgangen til det historiske oplevelsesbryggeri. I anledning af bryggeriets 100 års jubilæum i 1989 blev dampøllet igen brygget efter overleverede opskrifter fra Wolfgang Pfeffer. Det modnes stadig i de gamle, dybe klippekældre.