Semper Ardens Abbey Ale
Semper Ardens: Abbey Ale
Bryggeri: Carlsberg Bryggerierne, Valby
Brygget for første gang: 2000
Type: Abbey Ale - Stærk ale
Alkohol: 7.3%
Flaskestørrelse: 70 cl.
Forhandles af: Carlsberg
Pris ca:
"Flot rødlig kastanjefarvet ale fra landets største bryggeri. Lavet som en del af serien Semper Ardens, der skal vise bryggeriets formåen ud i de mere specielle øltyper, brygget og markedsført for et eksklusivt publikum. Den følger stilen fra belgiske abbey ales, d.v.s. den er brygget på overgær, og ligner da også klassikere som Westmalle Dubbelog Chimay Bleue en del. Fed sødlig duft af overmoden frugt, dejlig øl."
Hugget i granit: "Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder altid brændende og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden: Der vil blive brygget en serie helt unikke øl. Abbey Ale er den første i rækken, som nu er tilgængelig udvalgte steder.
Brygmesteren:
Brygmester Anders Kokholm er ingeniør og uddannet brygmester på den Skandinaviske Bryggerhøjskole i Hellerup.
Jeg blev vel nærmest provokeret til at brygge Abbey Ale. Fra øleksperter har jeg nemlig tit fået spørgsmålet: om det ikke var muligt for Carlsberg at brygge øl, som de gør i Belgien? Der findes mange gode belgiske øltyper, så i udviklingsprojektet Semper Ardens var det oplagt at brygge en belgisk trappist lignende øl. En øl med en kraftig, men samtidig blød og brændt karamelsmag, som tiltaler mange ølelskere.
Udseende:
Øllet er ikke filtreret, hvilket betyder, at det er uklart. Derfor kan flasken forsigtigt vendes, inden den drikkes.
Det anbefales, at øllet nydes ved ca. 10-15 grader; jo varmere, jo mere eftersmag.
Smag:
Abbey Ale er brygget på müncenermalt, karamelmalt og en anelse hårdt ristet chokolademalt. Øllet har derfor en mørk glød og en kraftig smag med brændte undertoner. Den er gæret med en overgær, som tilfører øllet en duft af solbær.
Mad:
Abbey Ale egner sig fortrinligt som ledsager til karakterfulde madretter. Med sin kraftfulde krop kræver den mad, som er intens i smagen.
Den er til efterårets køkken, og til kød mere end fisk. Ikke magert kød, men stegte kalvebrisler i mild karrysky, stegt lammebryst, braiseret svinenakke, foie gras, stegt lever med karakteristisk tilbehør gerne syrligt-sødmefulde kombinationer, og det meste af registret af klassiske vildttilberedninger.
Oksetykkam, oksebryst eller kalvehaler braiseret i Abbey Ale er vidunderligt, men også simple retter med hakket kød vildt, flæsk, okse og bacon spiller godt op til Abbey Ale når, saucen er cremet eller intens.
Abbey Ale kan dog også nydes til fisk. De letbrændte maltaromaer går meget fint i spænd med røget makrel, røget ål og med skalddyrsbisque. Men også paneret, stegt ål, makrel, sild eller hornfisk, gerne ledsaget af flødestuvede kartofler, får det bedste frem i en Abbey Ale.
Brugernes vurdering
5,0
(
6
stemmer)
Siden er blevet set 1.626 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Drinksbog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.