Logo

Apéritif - Aperitif

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Apéritif - Aperitif


Aperitif


En aperitif er en drink, man serverer før midda­gen for at skærpe appetit­ten.

Man skelner mellem na­turlige og kunstige ape­ritifs.

Naturlige aperitifs er alle hedvine, fx champagne, hvidvin, sherry, portvin eller en drink.


Til de kunstige hører blandt andet den bitre Campari, Pernod og Ri­chard - med anissmag ­og den sødlige Dubonnet.


Apéritif kommer fra det latinske ord "aperire", der betyder at åbne. En apéritif er sædvanligvis en hvilken som helst form for drink, man drikker før et måltid. De fleste apéritif'er har normalt et lavt indhold af alkohol og smager mildt.
Hovedparten af de likører, som omtales senere i dette vindue, kan også drikkes som apéritif. Det er svært at fortælle noget generelt om denne type spiritus, så her følger i stedet lidt om de individuelle produkter, der kan findes på markedet.
 
* Amer Picon (fransk): En blanding af afrikanske appelsiner, ensianrod, kininbark og alkohol. Serveres normalt med danskvand med eller uden citrus.

* Angostura Bitter: Er en blanding af sjældne tropiske urter og krydderier, der anvendes til at krydre og give smag til en lang række retter samt visse alkoholholdige og -frie drinks. Opskriften blev kreeret i 1824 af dr. Johan Siegert, en generallæge i Simon Bolivar's hær under befrielsen af Sydamerika. Dr. Siegert's hovedkvarter befandt sig i Venezuela i havnebyen Angostura, der nu hedder Ciudad Bolivar.
Doktoren eksperimenterede i fire år med at finde opskriften på en drik, der skulle øge appetitten hos tropperne og få dem til at føle sig bedre tilpas. Søfolk, der lagde til i havnen, opdagede bitteren og købte flasker til at tage med på deres videre færd. Snart blev rygtet om "Angostura" bitteren spredt overalt i verden, og i dag anvendes den i mange cocktails, inklusive Manhatten, Old Fashioned og Rob Roy.

* Campari (italiensk): En unik kombination af frugter, krydderier, urter og rødder.

* Cynar (italiensk): En bittersød aperitif, der laves af artiskokker. Bedst når den serveres med isterninger og en twist af citron- eller appelsinskal.

* Dubonnet (amerikansk): Fremstillet i Californien. Findes i både en hvid og en rød udgave. Serveres afkølet.

* Fernet Branca (italiensk): En bitter, aromatisk blanding af ca. 40 urter og krydderier, inklusive myrra, rabarber, kardemomme og safran, på basis af druesprit.

* Jägermeister (tysk): Fremstillet af 56 forskellige planter, inklusive citronskal, anisfrø, lakridsrod, valmuefrø, safran, ingefær, enebær og ginseng.

* Lillet (fransk): Lavet i Bordeaux af 85% fin Bordeauxvin og 15% frugtlikør. Til den gyldne Lillet Blanc anvendes vin fra druerne Sauvignon Blanc og semillion, mens den rubinrøde Lillet Rouge er baseret på vin fra Merlot og Cabernet Sauvignon.

* Pemod (fransk): Fremstillet af essensen fra Badiane (stjerneanis) og en spiritus baseret på naturlige urter, såsom mynte og hjertensfryd.

* Punt e Mes (italiensk): Vermouth med tilsætning af bitter og andre forskellige urter.

* Ricard (fransk): Lavet af anis, fennikel, lakridsrod og diverse provencalske urter.

* Suze (fransk): Fransk bitter destilleret af ensianrod - en stor, oprindeligt vildtvoksende blomst med gyldne kronblade, der dyrkes i Auvergne og Jura.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 9.812 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her