Vil du have sjove og festlige drinks, så prøv drikkeABC.dk - Her er det store udvalg af spændende drinks og cocktails - Drinks er bare bedre her - langt bedre
#
Frugtsaft giver vitaminer i glasset.
FRUGTSAFT OG LÆSKEDRIKKE
Ren frugtsaft, nektar, frugtdrikke og danskvand - hvad er
forskellen?
Ren frugtsaft er principielt udelukkende saft af frisk frugt. Den indeholder
ingen konserveringsmidler eller farvestoffer og er i reglen ikke tilsat sukker.
Der findes frugtsafter med kun en frugtsort, fx æblesaft, appelsinsaft og
druesaft eller med flere frugtsorter, fx æble- appelsin-passionsfrugt-saft,
æble-kirsebærsaft eller multifrugtsaft. Der findes klare frugtsafter,
frugtsafter med naturlig grums og frugtsafter med frugtkød.
Multivitaminfrugtsaft er tilsat vitaminer.
Frugtnektar skal have et minimum-indhold af frugtsaft og
frugtpuré - det ligger mellem 25 og 50 % afhængig af frugt - og er tilsat vand
og hhv. sukker og honning. Nektar fås også med en og flere frugtsorter og med
tilsætning af vitaminer. Desuden fås diætnektar, der er tilsat kunstige
sødestoffer i stedet for sukker. Nektar er også uden konserveringsstoffer. For
frugtsaft og nektar gælder: Åbnede flasker og emballager skal opbevares køligt
og mørkt, og de skal bruges inden for tre til fire dage!
Frugtdrikke er lavet af frugtsaft, frugtsaftkoncentrat,
frugtpuré og frugtpurékoncentrat. I frugtdrikke af stenfrugter eller druer skal
der være et minimum-indhold af frugtsaft på 30 %, af citrusfrugter på 6 % og af
andre frugtsaftsorter på 10 %.
Kaloriefattige frugtdrikke er sødet med kunstige
sødestoffer.
Læskedrikke/danskvand indeholder aromaer (essenser) med
naturlige aromastoffer og i reglen citronsyre, vinsyre, mælkesyre og æblesyre
samt salte heraf. Den let bitre smag i Tonic Water, Bitter Lemon og Bitter
Orange stammer fra den tilsatte kinin (en ekstrakt af kinabark), Ginger Ale er
fremstillet med ingefær-essens.
Grønsagssaft indeholder ligesom frugtsaft og frugtsaftnektar
ingen konserveringsstoffer. Blandinger af grønsagssafter betegnes også som
grøntsags-cocktails. Grønsagsdrikke er fortyndet saft. Ved blanding af
cocktails og longdrinks spiller frem for alt citronsaft en afgørende rolle. En
udpresset citron giver ca. 4 cl saft. Lime er mindre end en citron og mere
syrlig. Specielt til blanding af cocktails og longdrinks tilbydes ud over ren
citronsaft også citronspecialiteter som fx limejuice (sødet citronkoncentrat)
og pulco (uden sukker og konserveringsstoffer).
Stimulerende kaffe er grundlaget for varme og kolde
blandingsdrikke.
KAFFE
Kaffe stimulerer hjernen og fantasien. Den sorte opkvikker
smager ikke blot solo. Som blandingsdrik - varm og kold, med og uden et pift af
alkohol - bliver den til en udsøgt nydelse. Kvalitet og smag er dog afhængig af
mange faktorer. For det første kaffesorten. Du kan vælge mellem milde og
kraftige blandinger hen til mokka og espresso.
En mellemgroft malet til stempelkaffe, en medium malet til
filterkaffe og meget fint malet til espresso og tyrkisk mokka. Pulverkaffe er
også velegnet til de fleste blandingsdrikke. Der bruges udelukkende ristet
kaffe og vand til kaffebrygningen. Hvad enten pulverkaffe eller ristet kaffe -
smagen er hovedsagelig afhængig af vandkvaliteten. For blødt vand fremhæver
syren i kaffen (tilsæt en prise salt], for hårdt vand »slører« kaffen, og den
bliver kedelig. Alternativt kan der bruges mineralvand eller kurvand.
I modsætning til ristet kaffe hældes der ikke spilkogende
vand, men varmt vand på pulverkaffe. Ved ristet kaffe beregnes der 6 til 8 g og
ved pulverkaffe ca. 1,8 g pr. kop (en måleske garanterer ens dosering hver gang).
Tilberedningen spiller også en afgørende rolle. Kaffe skal altid være
friskbrygget, det gælder både for kolde og varme drikke.
For at undgå at aromastoffer går tabt, og at kaffen får en bitter smag, skal
den altid afkøle meget hurtigt, hvis den bruges til kolde blandingsdrikke.
Opbevar kaffen i en tæt lukket beholder - helst i køleskabet.
Beskyttet mod lys og luft bibeholder kaffen sin aroma længe.
Milkshakes er uforglemmelige klassikere fra halvtredserne.
Men mælk kan også smage helt anderledes.
MÆLK
Mælk indeholder næsten alle livsvigtige næringsstoffer
Mælkeprotein, mælkesukker, mælkefedt, værdifulde mineralstoffer (calcium og
fosfor) og mange vitaminer. Mælk kan blandes med frugt- og grøntsagssaft, frugter
og urter - sød og pikant. kold og varm, med og uden alkohol- afhængig af smag
Mælken kommes altid først i beholderen og derefter ingredienserne. For at
mælken ikke skiller, skal de blandes kraftigt. Der findes også et stort udbud
af mælkeblandingsprodukter fx kakao, hindbær- og jordbærmælk.
Andre friske mælkeprodukter har samme fortrin som sødmælk, hertil hører ikke
blot kærnemælk, tykmælk, yoghurt, kefir, men også fløde og is. Alle
mælkeprodukter fås med forskelligt fedtindhold. Da mælkeprodukter hurtigt kan
tage smag fra andre produkter, skal emballagen altid være godt lukket. Desuden
er de modtagelige for lys og varme. Opbevar dem derfor altid køligt og mørkt (i
køleskabet). Således bevares smagen og det komplette indhold af næringsstoffer.
Her flere nyttige tips Skyl gryden med koldt vand, før
mælken kommes i, den brænder så ikke hurtigt på Afskræk mælken efter
opkogningen med en isterning, det hindrer at der kommer skind på mælken. Kold
piskefløde bliver hurtigere stift, og is er nemmest at skære ved en temperatur
på minus 14-12 °C.
Tag derfor isen ud af fryseren nogle minutter før
serveringen.
SIRUP
Sirup fremstilles af naturlige frugter og/eller frugtsaft
indkogt med sukker. Der er ikke behov for konserveringsmidler på grund af den
høje sukkerkoncentration. Åbnede flasker bør opbevares i køleskabet.
Smagen af og farven på siruppen varierer stærkt afhængig af frugterne, den er
fremstillet af.
Sirupper fremstillet af eksotiske frugter er særlig populære
i cocktails og longdrinks, fx kokosnød (fås også som Creme), mango, passionsfrugt,
guava osv. øverst på listen står Grenadine, den orangerøde frugtige søde sirup
fremstillet af granatæbler og urter.
TE
»Te virker stimulerende, men ikke ophidsende«, det påstår de
inkarnerede tedrikkere. Grunden til det: Tein, et andet ord for koffein, virker
ikke over hjertet og kredsløbet, men over nervesystemet. Den opkvikkende
virkning kommer ikke med det samme, men varer længere. Te virker beroligende,
hvis man lader den trække mere end tre minutter, fordi garvestofferne har
opløst sig i det varme vand. Men mere end fem minutter må den ikke trække, da
for mange garvestoffer udvikler en bitter smag. Den må dog heller ikke trække i
for kort tid, da den så ikke har udviklet sin fulde aroma.
Te er meget forskellig i udseende, farve, aroma og smag, alt
efter hvor den kommer fra. Den meget milde darjeelingte stammer fra de
højtliggende indiske dyrkningsområder ved Himalaya. Ceylonte har en
frisk-bitter smag. Den nordindiske assamte er mørkere og har en meget kraftig,
krydret smag. Der tilbydes desuden aromatiseret te med forskellig smag. Dertil
kommer urte- og frugtte.
Vandet spiller også en væsentlig rolle ved tebrygningen. Det
må ikke være for blødt, for hårdt eller tilsat for meget ehlor.1 så fald bør
man hellere bruge mineral- og kurvand. Det er vigtigt, at teen hældes over med
friskkogt vand. Tekendere bruger ikke teæg, men kommer tebladene direkte (ca
1,5 g = 1 tsk med top pr. kop) i den forvarmede tekande, en si eller et
tefilter. Man kan naturligvis også bruge tebreve, hvis indhold er identisk med
te i løs vægt. Tekanden bør kun skylles med varmt vand uden opvaskemiddel.
Kendere påstår, at det derved dannede lag fremmer teens smag.
Friske æg i baren? Man har brug for dem til Prærie-Oyster og
til de populære flips.
ÆG
Cocktails mixet med æg - der kaldes flips - er meget
populære. Men det er meget vigtigt at æg - når de bruges rå - er helt friske.
Den bedste garanti er æg, der stammer fra omegnen. Friske æg har en hvælvet hel
blomme omgivet af en sej. tyk hvide. Ældre æg har en flad blomme og hviden er
tyndtflydende. Man kan også konstatere, om ægget er frisk ved at komme det i et
glas vand; et friskt æg vil lægge sig på siden i bunden af glasset fordi der er
meget luft i den runde ende af ægget. Når det bliver ældre, bliver luftlommen
større og ægget vil flyde ovenpå. Friske æg indeholder værdifuldt protein,
letfordøjeligt fedt mange mineraler, sporelementer og livsvigtige vitaminer.
Vand har forskellig smag.
VAND
Vand er ikke lig vand. Der findes forskellige sorter af
mineralvand og kurvand, og de har alle ingen kalorier. Sammensætningen og
koncentrationen af mineraler og sporelementer, som bestemmer vandets virkning
og smag, er dog meget forskellig.
Her en kort forklaring på angivelserne på etiketterne:
Natrium aktiverer nerver og muskler, kalium er vigtig for
cellernes vækst, calcium er et vigtigt element for knogler og tænder, magnesium
stimulerer musklerne og styrker knoglesubstansen, jern er en del af det røde
blodfarvestof, chlorid sørger for saltsyredannelsen i maven, sulfat stimulerer
galdefunktionen og styrker leveren, hydrogenkarbonat reguler blodets syreniveau
og stimulerer fordøjelsesfunktionen.
Sodavand er en blanding af drikke-, kilde- og naturligt
mineralvand, der må blandes med naturligt salt- og havvand. Professionelle
bartendere laver det selv ved hjælp af en sifon.
Hvilket vand, du bruger til dine drinks, er en smagssag.
Hvis postevandet er for hårdt eller er tilsat meget chlor, tilrådes det at
bruge vand på flasker til isterninger og brygning af kaffe og te.
Det rigtige sukker til hver drink.
SUKKER
Der bruges fortrinsvis sirup i cocktails og longdrinks, da
den binder hurtigere med de andre ingredienser end normalt krystalsukker.
Det er såre nemt at lave sin egen sukker-sirup: 500 gram
sukker røres med en halv liter kogende vand, til sukkeret er opløst Lad den
afkøle og fyld den herefter på en flaske eller i et glas. Lukkes tæt og
opbevares i køleskabet
Sukker er uundværlig til den såkaldte crustarand, du kan
også bruge pudder- og perlesukker. Flødeskum holder sig længere stift, hvis
man, lige før det bliver stift, tilsætter flormelis. Sukkerknalde er mest
velegnet som sødemiddel i varme drikke, tedrikkere foretrækker kandis.
Der fås også »brunede« sukkerknalde og kandis. Alle brune sukker-sorter har en
let karamelaroma. Og så er der endelig sukkertoppen, som du skal bruge til den
»brændende punch«.
Man kan også søde med sødestoffer, hvis man af
helbredsmæssige grunde eller på grund af den slanke linje ikke må eller ønsker
at bruge sukker. Sødestof fås i flydende form (til kolde drinks) og i tabletform
(til varme drikke)