Logo

Ikke-alkoholiske mix-ingredienser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ikke-alkoholiske mix-ingredienser


Vil du have sjove og festlige drinks, så prøv drikkeABC.dk - Her er det store udvalg af spændende drinks og cocktails -  Drinks er bare bedre her - langt bedre

#


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Frugtsaft giver vitaminer i glasset.

 

FRUGTSAFT OG LÆSKEDRIKKE

Ren frugtsaft, nektar, frugtdrikke og danskvand - hvad er forskellen?
Ren frugtsaft er principielt udelukkende saft af frisk frugt. Den indeholder ingen konserveringsmidler eller farvestoffer og er i reglen ikke tilsat sukker. Der findes frugtsafter med kun en frugtsort, fx æblesaft, appelsinsaft og druesaft eller med flere frugtsorter, fx æble- appelsin-passionsfrugt-saft, æble-kirsebærsaft eller multifrugtsaft. Der findes klare frugtsafter, frugtsafter med naturlig grums og frugtsafter med frugtkød. Multivitaminfrugtsaft er tilsat vitaminer.

 

Frugtnektar skal have et minimum-indhold af frugtsaft og frugtpuré - det ligger mellem 25 og 50 % afhængig af frugt - og er tilsat vand og hhv. sukker og honning. Nektar fås også med en og flere frugtsorter og med tilsætning af vitaminer. Desuden fås diætnektar, der er tilsat kunstige sødestoffer i stedet for sukker. Nektar er også uden konserveringsstoffer. For frugtsaft og nektar gælder: Åbnede flasker og emballager skal opbevares køligt og mørkt, og de skal bruges inden for tre til fire dage!

 

Frugtdrikke er lavet af frugtsaft, frugtsaftkoncentrat, frugtpuré og frugtpurékoncentrat. I frugtdrikke af stenfrugter eller druer skal der være et minimum-indhold af frugtsaft på 30 %, af citrusfrugter på 6 % og af andre frugtsaftsorter på 10 %.

Kaloriefattige frugtdrikke er sødet med kunstige sødestoffer.

 

Læskedrikke/danskvand indeholder aromaer (essenser) med naturlige aromastoffer og i reglen citronsyre, vinsyre, mælkesyre og æblesyre samt salte heraf. Den let bitre smag i Tonic Water, Bitter Lemon og Bitter Orange stammer fra den tilsatte kinin (en ekstrakt af kinabark), Ginger Ale er fremstillet med ingefær-essens.

 

Grønsagssaft indeholder ligesom frugtsaft og frugtsaftnektar ingen konserveringsstoffer. Blandinger af grønsagssafter betegnes også som grøntsags-cocktails. Grønsagsdrikke er fortyndet saft. Ved blanding af cocktails og longdrinks spiller frem for alt citronsaft en afgørende rolle. En udpresset citron giver ca. 4 cl saft. Lime er mindre end en citron og mere syrlig. Specielt til blanding af cocktails og longdrinks tilbydes ud over ren citronsaft også citronspecialiteter som fx limejuice (sødet citronkoncentrat) og pulco (uden sukker og konserveringsstoffer).


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Stimulerende kaffe er grundlaget for varme og kolde blandingsdrikke.

 

KAFFE

Kaffe stimulerer hjernen og fantasien. Den sorte opkvikker smager ikke blot solo. Som blandingsdrik - varm og kold, med og uden et pift af alkohol - bliver den til en udsøgt nydelse. Kvalitet og smag er dog afhængig af mange faktorer. For det første kaffesorten. Du kan vælge mellem milde og kraftige blandinger hen til mokka og espresso.

En mellemgroft malet til stempelkaffe, en medium malet til filterkaffe og meget fint malet til espresso og tyrkisk mokka. Pulverkaffe er også velegnet til de fleste blandingsdrikke. Der bruges udelukkende ristet kaffe og vand til kaffebrygningen. Hvad enten pulverkaffe eller ristet kaffe - smagen er hovedsagelig afhængig af vandkvaliteten. For blødt vand fremhæver syren i kaffen (tilsæt en prise salt], for hårdt vand »slører« kaffen, og den bliver kedelig. Alternativt kan der bruges mineralvand eller kurvand.

I modsætning til ristet kaffe hældes der ikke spilkogende vand, men varmt vand på pulverkaffe. Ved ristet kaffe beregnes der 6 til 8 g og ved pulverkaffe ca. 1,8 g pr. kop (en måleske garanterer ens dosering hver gang). Tilberedningen spiller også en afgørende rolle. Kaffe skal altid være friskbrygget, det gælder både for kolde og varme drikke.
For at undgå at aromastoffer går tabt, og at kaffen får en bitter smag, skal den altid afkøle meget hurtigt, hvis den bruges til kolde blandingsdrikke. Opbevar kaffen i en tæt lukket beholder - helst i køleskabet.

Beskyttet mod lys og luft bibeholder kaffen sin aroma længe.


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Milkshakes er uforglemmelige klassikere fra halvtredserne. Men mælk kan også smage helt anderledes.

 

MÆLK

Mælk indeholder næsten alle livsvigtige næringsstoffer Mælkeprotein, mælkesukker, mælkefedt, værdifulde mineralstoffer (calcium og fosfor) og mange vitaminer. Mælk kan blandes med frugt- og grøntsagssaft, frugter og urter - sød og pikant. kold og varm, med og uden alkohol- afhængig af smag Mælken kommes altid først i beholderen og derefter ingredienserne. For at mælken ikke skiller, skal de blandes kraftigt. Der findes også et stort udbud af mælkeblandingsprodukter fx kakao, hindbær- og jordbærmælk.
Andre friske mælkeprodukter har samme fortrin som sødmælk, hertil hører ikke blot kærnemælk, tykmælk, yoghurt, kefir, men også fløde og is. Alle mælkeprodukter fås med forskelligt fedtindhold. Da mælkeprodukter hurtigt kan tage smag fra andre produkter, skal emballagen altid være godt lukket. Desuden er de modtagelige for lys og varme. Opbevar dem derfor altid køligt og mørkt (i køleskabet). Således bevares smagen og det komplette indhold af næringsstoffer.

 

Her flere nyttige tips Skyl gryden med koldt vand, før mælken kommes i, den brænder så ikke hurtigt på Afskræk mælken efter opkogningen med en isterning, det hindrer at der kommer skind på mælken. Kold piskefløde bliver hurtigere stift, og is er nemmest at skære ved en temperatur på minus 14-12 °C.

Tag derfor isen ud af fryseren nogle minutter før serveringen.


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

SIRUP

Sirup fremstilles af naturlige frugter og/eller frugtsaft indkogt med sukker. Der er ikke behov for konserveringsmidler på grund af den høje sukkerkoncentration. Åbnede flasker bør opbevares i køleskabet.
Smagen af og farven på siruppen varierer stærkt afhængig af frugterne, den er fremstillet af.

Sirupper fremstillet af eksotiske frugter er særlig populære i cocktails og longdrinks, fx kokosnød (fås også som Creme), mango, passionsfrugt, guava osv. øverst på listen står Grenadine, den orangerøde frugtige søde sirup fremstillet af granatæbler og urter.

 

TE

»Te virker stimulerende, men ikke ophidsende«, det påstår de inkarnerede tedrikkere. Grunden til det: Tein, et andet ord for koffein, virker ikke over hjertet og kredsløbet, men over nervesystemet. Den opkvikkende virkning kommer ikke med det samme, men varer længere. Te virker beroligende, hvis man lader den trække mere end tre minutter, fordi garvestofferne har opløst sig i det varme vand. Men mere end fem minutter må den ikke trække, da for mange garvestoffer udvikler en bitter smag. Den må dog heller ikke trække i for kort tid, da den så ikke har udviklet sin fulde aroma.

Te er meget forskellig i udseende, farve, aroma og smag, alt efter hvor den kommer fra. Den meget milde darjeelingte stammer fra de højtliggende indiske dyrkningsområder ved Himalaya. Ceylonte har en frisk-bitter smag. Den nordindiske assamte er mørkere og har en meget kraftig, krydret smag. Der tilbydes desuden aromatiseret te med forskellig smag. Dertil kommer urte- og frugtte.

Vandet spiller også en væsentlig rolle ved tebrygningen. Det må ikke være for blødt, for hårdt eller tilsat for meget ehlor.1 så fald bør man hellere bruge mineral- og kurvand. Det er vigtigt, at teen hældes over med friskkogt vand. Tekendere bruger ikke teæg, men kommer tebladene direkte (ca 1,5 g = 1 tsk med top pr. kop) i den forvarmede tekande, en si eller et tefilter. Man kan naturligvis også bruge tebreve, hvis indhold er identisk med te i løs vægt. Tekanden bør kun skylles med varmt vand uden opvaskemiddel. Kendere påstår, at det derved dannede lag fremmer teens smag.


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Friske æg i baren? Man har brug for dem til Prærie-Oyster og til de populære flips.

 

ÆG

Cocktails mixet med æg - der kaldes flips - er meget populære. Men det er meget vigtigt at æg - når de bruges rå - er helt friske. Den bedste garanti er æg, der stammer fra omegnen. Friske æg har en hvælvet hel blomme omgivet af en sej. tyk hvide. Ældre æg har en flad blomme og hviden er tyndtflydende. Man kan også konstatere, om ægget er frisk ved at komme det i et glas vand; et friskt æg vil lægge sig på siden i bunden af glasset fordi der er meget luft i den runde ende af ægget. Når det bliver ældre, bliver luftlommen større og ægget vil flyde ovenpå. Friske æg indeholder værdifuldt protein, letfordøjeligt fedt mange mineraler, sporelementer og livsvigtige vitaminer.


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Vand har forskellig smag.

 

VAND

Vand er ikke lig vand. Der findes forskellige sorter af mineralvand og kurvand, og de har alle ingen kalorier. Sammensætningen og koncentrationen af mineraler og sporelementer, som bestemmer vandets virkning og smag, er dog meget forskellig.

Her en kort forklaring på angivelserne på etiketterne:

Natrium aktiverer nerver og muskler, kalium er vigtig for cellernes vækst, calcium er et vigtigt element for knogler og tænder, magnesium stimulerer musklerne og styrker knoglesubstansen, jern er en del af det røde blodfarvestof, chlorid sørger for saltsyredannelsen i maven, sulfat stimulerer galdefunktionen og styrker leveren, hydrogenkarbonat reguler blodets syreniveau og stimulerer fordøjelsesfunktionen.

 

Sodavand er en blanding af drikke-, kilde- og naturligt mineralvand, der må blandes med naturligt salt- og havvand. Professionelle bartendere laver det selv ved hjælp af en sifon.

Hvilket vand, du bruger til dine drinks, er en smagssag. Hvis postevandet er for hårdt eller er tilsat meget chlor, tilrådes det at bruge vand på flasker til isterninger og brygning af kaffe og te.


Ikke-alkoholiske mix-ingredienser 

Det rigtige sukker til hver drink.


SUKKER

Der bruges fortrinsvis sirup i cocktails og longdrinks, da den binder hurtigere med de andre ingredienser end normalt krystalsukker.

Det er såre nemt at lave sin egen sukker-sirup: 500 gram sukker røres med en halv liter kogende vand, til sukkeret er opløst Lad den afkøle og fyld den herefter på en flaske eller i et glas. Lukkes tæt og opbevares i køleskabet

Sukker er uundværlig til den såkaldte crustarand, du kan også bruge pudder- og perlesukker. Flødeskum holder sig længere stift, hvis man, lige før det bliver stift, tilsætter flormelis. Sukkerknalde er mest velegnet som sødemiddel i varme drikke, tedrikkere foretrækker kandis.
Der fås også »brunede« sukkerknalde og kandis. Alle brune sukker-sorter har en let karamelaroma. Og så er der endelig sukkertoppen, som du skal bruge til den »brændende punch«.

Man kan også søde med sødestoffer, hvis man af helbredsmæssige grunde eller på grund af den slanke linje ikke må eller ønsker at bruge sukker. Sødestof fås i flydende form (til kolde drinks) og i tabletform
(til varme drikke)

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.107 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her