Oprindelse: Italien, Toscana, Montepulciano
Type: Sød rosévin, 16 % vol.
Drue: Prugnolo gentile
Pris: over 1000
Drikkes: til 2020+
Occhio di Pernice (agerhøneøje, kaldt således pga. dens lysebrune skær) er det generiske navn på en vin santo, der udelukkende laves på røde druer, selvom denne særlige kategori for søde vine for det meste er hvid. I mange år var Avignonesi den eneste producent af vinen, der første gang blev solgt i 1974.
Vinen laves på 100% prugnolo gentile, der er den lokale klon af sangiovese, som findes i Montepulciano. Den laves på de bedste druer, der tørres på sivmåtter i mindst seks måneder. Processen kaldes appassimenta. Druerne mister mindst 70% af deres oprindelige væske. Mosten, der kommer ud af det, presses langsomt dråbe for dråbe og har en olielignende konsistens. Den tætte nektar hældes derefter i små egetræsfade, der kaldes caratelli, og her gærer den under segl i 10 år.
Ifølge Burton Anderson er Avignonesis Occhio di Pernice »måske Italiens mest elskede søde vin«. Vinen er særdeles velplejet med en sød og saftig struktur og har en kompleks bouquet, der er fuld af tørret frugt, figner og krydderier, som minder om lagret cognac. Fyldig aroma og sødme balanceres af forfriskende tanniner og en usædvanlig længde. KO
Druer tørres på sivmåtter for at blive brugt til Avignonesis hvide vin santo.
--