Oprindelse: Spanien, Penedès, Sant Sadurni d'Anoia
Type: Mousserende tør hvidvin, 11,5 % vol.
Drue: Chardonnay, macabeo, parellada
Pris: 100-200
Drikkes: flasker på markedet skal drikkes nu
Navnene cava og Codorníu hører sammen. Faktisk er historien om Codorníu historien om cava. Spaniens mest kendte mousserende vinstil blev skabt i 1872 af Josep Ravent6s, der dengang var leder af Codorniuvingården. Han anvendte methode traditionnelle. Hans efterkommere laver stadig cava og driver firmaet. Vingården selv er et moderne, catalansk mesterværk, der oprindeligt blev designet i 1898 af Josep Maria Puig i Cadafalch. Bygningerne er nu fredede. Den har nogle af verdens mest omfattende kældre. Der er imponerende 24 km i fem underjordiske niveauer.
Jaume Codorníu Brut er cava, der er lagret i meget lang tid på bundfaldet. Halvdelen er chardonnay, mens resten består af de traditionelle cavadruer, macabeo og parellada. Vinen er gyldengul i farven med nogle grønne glimt og har god intensitet i næsen, først med undertoner af ristede sesamfrø og nedenunder med tropiske frugter, gær og mineraler. Den er mellemfyldig og har tydelig syre, livlig frugt og en bemærkelsesværdig finish. En særlig udgave, der kun er lavet på chardonnay og parellada, blev sendt på markedet i magnumflaske i anledning af vingårdens 450 års fødselsdag. LG
Codorníuvinmarker på bakkerne nær Monestir de Poblet.
--